DiMeo var med om en allvarlig bilolycka.
DiMeo var med om en allvarlig bilolycka. - Foto: AP

Efter allvarliga bilolyckan – Joe DiMeo har fått ett helt nytt ansikte

För tre år sedan somnade Joe Dimeo framför ratten efter att ha jobbat en lång natt. Det ledde till en allvarlig bilolycka och Joe har nu fått ett helt nytt ansikte genom transplantation.


2018 var den nu 22-åriga Joe DiMeo på väg hem efter att ha arbetat ett långt nattpass på ett läkemedelsföretag. DiMeo var trött och råkade somna framför ratten, vilket gav katastrofala konsekvenser.

Bilen träffade en trottoarkant, flög rätt in i en gatustolpe och fattade eld. En person såg händelsen och började genast försöka rädda DiMeo, som kom undan med livet i behåll men med allvarliga brännskador.

Joe DiMeo har genomgått månader av medicinsk koma. Bildkälla: AP

Medicinsk koma

Sedan dess har 22-åringen genomgått flera månader av medicinsk koma medan läkarna opererade honom över 20 gånger i försök att rekonstruera hans ansikte, som drabbats av tredje gradens brännskador.

– Jag visste att det skulle bli små steg hela vägen. Det behövs mycket motivation och mycket tålamod och du måste fortsätta vara stark genom allt, berättade DiMeo för The Associated Press.

23 timmar lång operation

2019 bestämde sig läkarna för att utföra ett riskabelt ingrepp efter att de insåg att han inte skulle få tillbaka varken synen eller fulla funktionen i händerna. Det unika ingreppet gick först och främst ut på att hitta en donator som matchade DiMeos immunförsvar.

Bildkälla: AP

Antalet som skulle matcha honom minskade drastiskt då de också ville hitta någon som matchade hans kön och hans hudton.

Till slut, i augusti samma år, fann läkarteamet äntligen en matchande donator och den 23 timmar långa operationen kunde dra igång.

Under timmarna som DiMeo låg under kniven lyckades läkarna amputera bägge händer och byta ut dem genom att sammanfoga nerver, blodkärl och senor. De transplanterade även ansiktet och gav 22-åringen en ny panna, nya ögonbryn, ny näsa, nya ögonlock, två nya öron och ordnade även så att hans underliggande benstruktur blev som ny.

"Det mest ovanliga"

En återkommande rädsla hos alla inblandade var att DiMeos kropp skulle stöta bort transplantationerna; något som ännu inte skett och vars risk minskar med åren.

Dr. David Klassen är ledande medicinsk chef för UNO. Enligt honom är detta en onekligen unik operation:

– Inom transplantationsvärlden är detta fall troligtvis det mest ovanliga, förklarade han.

DiMeo före och efter transplantationen. Bildkälla: AP

Och statistiken håller med läkaren. Dessa typer av operationer är, enligt United Network for Organ Sharing, unika. Att transplantera ett ansikte och två händer har endast gjorts två gånger tidigare i historien. Första gången var så sent som 2009 i Paris, men patienten dog två månader senare.

2011 gjordes en liknande procedur på en kvinna som hade blivit attackerad av en chimpans, men hennes kropp stötte sedan bort de transplanterade händerna och de tvingades operera bort dem bara dagar senare.

– Möjligheten att vi skulle lyckas baserat på meriterna såg små ut. Det är inte så att någon har gjort detta flera gånger tidigare och att vi har ett recept att följa, berättade Dr. Eduardo Rodriguez, som ledde ett medicinskt team på 140 personer.

Lär sig prata igen

DiMeos resa är inte över på långa vägar. Han kommer behöva äta medicin hela livet för att hans kropp inte ska stöta bort transplantationerna. Han kommer också gå ett rehabiliteringsprogram för att få tillbaka känsel och funktion i både ansiktet och händerna.¨

Rehabiliteringen går bland annat ut på fysisk träning och talterapi. Han har också fått lära sig att höja på ögonbrynen, blinka med ögonen, vissla och ge tummen upp.

– Rehab var väldigt intensivt. Du får en ny chans till livet och du kan inte ge upp, sade DiMeo som nu bor hos sina föräldrar och spenderar dagarna med träning, sin hund och en hel del golf.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!