Läkarna varnar för att vi har att göra med ett helt nytt virus.
Läkarna varnar för att vi har att göra med ett helt nytt virus. - Foto: Bildkälla: Pexels & Johan Nilsson/TT.

Läkarnas oro över mutationerna: "Borde kallas covid-20"

Antalet unga covid-patienter utan underliggande sjukdom ökar i Norge. Nu varnar både norska och svenska läkare om att de nya mutationerna bör betraktas som ett nytt virus.


Flera norska läkare vittnar nu om att man sett en oroväckande förändring när det kommer till vilka som vårdas för covid-19 i landet. Man ser nämligen en ökning av yngre patienter, utan underliggande sjukdom. 

Infektionsöverläkare Jørn Einar Rasmussen, chef för akutmottagningen på Drammens sjukhus, menar att man har att göra med ett helt annat virus än tidigare, rapporterar Dagbladet. 

– Detta borde egentligen kallas covid-20, säger han till Drammens Tidende.

"Ingen anledning att känna sig säker"

Rasmussen berättar att man nu har patienter i åldrarna 30-40, något man inte sett tidigare. 

– Det finns ingen anledning att känna sig säker nu. Jag menar inte att skrämmas, men jag tror att människor måste ta hand om varandra nu, säger han. 

Även infektionsläkaren Fredrik Sund från Uppsala håller med om att de nya mutationerna som sprider sig kan betraktas som ett nytt virus, säger han till Uppsala Nya Tidning

"Lagt in barn"

Även överläkaren Anne Bøen, chef för anestesi- och intensivläkare på Ullevål sjukhus i Norge, vittnar om att patienterna som intensivvårdas på sjukhuset är yngre än tidigare, rapporterar Dagbladet.

– Vi har nu lagt in barn på avdelningen med covid. Vi hade inte det i föregående fas. Flera barn har skrivits ut, och vi hoppas att de yngre patienterna tolererar sjukdomen bättre än de äldre, säger hon. 

LÄS MER: 

Corona: Så ser smittspridningen ut där du bor

Corona: Så ser läget ut i resten av Europa

Här får hemlösa covidpatienter bo på fyrstjärnigt hotell

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.