Söndag 9 Maj
Stockholm

Marijuana, ägg och stavmixer – så lockas folk till vaccinering

Människor runtom i världen lockas med gåvor för att vaccinera sig.
Människor runtom i världen lockas med gåvor för att vaccinera sig. Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT och Mark Lennihan/AP/TT

För att så många som möjligt ska bli vaccinerade mot corona erbjuder företag och myndigheter runtom i världen gåvor till de som valt att vaccinera sig. Allt från marijuana till ägg används nu som incitament i kampen för att stoppa smittspridningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På flera håll i världen erbjuds nyvaccinerade invånare gåvor som en lockelse för att de ska följa myndigheternas uppmaningar att vaccinera sig. 

Äggpaket till invånare i Kina

Foto: Janerik Henriksson/TT

I Kinas huvudstad Beijing kan alla invånare som är över 60 år gamla och som fått sin andra dos vaccin hämta ut två paket ägg – helt gratis, enligt South China Morning Post. I övriga delar av landet erbjuds kineser, som vaccinerar sig, både mjöl, kycklingvingar och näsdukar. 

Näspiercing och stavmixer till de i Gujurat

Foto: Pontus Lundahl/TT

I den indiska delstaten Gujurat har lokala guldsmeder och andra företagare, enligt Hindustan Times, gått samman för att erbjuda gåvor till de som vaccinerar sig. Kvinnor som vaccinerar sig får ett piercingsmycke i guld, medan männen får varsin stavmixer.

Glass till folket i Moskva

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyvaccinerade Moskvabor kan, enligt DW, njuta av en helt kostnadsfri pinnglass när de fått en dos av det inhemska vaccinet Sputnik V. 

Marijuana, munkar och popcorn till amerikaner

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

USA är kanske det land där flest företag har gått ut med erbjudanden som för att motivera fler amerikaner att vaccinera sig. Enligt CNBC kan de som har bevis på att de vaccinerat sig till exempel få en gratis munk per dag i ett år från företaget Krispy Kreme och vaccinerade invånare i Michigan kan få en gratis joint. 

I Cleveland, Ohio, erbjuds vaccinerade invånare istället gratis popcorn vid biobesök i staden. 

Tycker du att det är en bra idé?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela