Stockholm

3 hemska ubåtsolyckor som skakat världen

Tänk dig att vara fast ombord på ett fartyg som okontrollerat sjunker mot ett dödligt djup på flera tusen meter. Det blev verklighet för de hundratals besättningsmännen ombord på "141-Kursk", "K-278 Komsomolets" och "USS Thresher".


Läs mer

141-Kursk

När den ryska atomubåten 141-Kursk sjönk till botten den 12 augusti 2000 var det en av världens största ubåtsolyckor. 

Båten var 154 meter lång (motsvarande en och en halv fotbollsplan), hög som ett fyravåningshus och en av flottans mest moderna ubåtar. Att den skulle förlisa var helt otänkbart.

Foto: AP via TT
Besättningen ombord på ubåten. Foto: Stella Pictures

Men det var precis vad som hände norr om Kolahalvön i Barents hav efter en explosion ombord. Med sig ner i det iskalla djupet följde hela besättningen på 118 man. 

23 besättningsmän överlevde olyckan, och lyckades gömma sig undan vatten och rök i en avgränsad sektion av båtens akter. 

En begravningsceremoni hålls för några av de kroppar som räddats från vraket. Foto: Dmitry Lovetsky/TT

Drygt 100 meter under ytan skrev de brev till nära och kära som återfanns i ett senare skede. Den ryska räddningsfarkosten nådde inte fram till det förlista vraket – och det dröjde fem dagar innan man tog hjälp från internationella styrkor. 

Då hade alla besättningsmän avlidit. 

Den officiella förklaringen till vad som orsakade explosionen var en defekt torpedtub. Den detonerade i sin tur ett flertal andra stridsspetsar ombord på ubåten.

K-278 Komsomolets

Den 8 000 ton tunga ubåten K-278 Komsomolets hade både unik design och kapacitet. 

Under ett uppdrag i augusti 1984 tog den sig hela vägen ner på 1 020 meters djup – ett rekord inom den ryska flottan på den tiden. 

Överlevande klamrar sig fast vid livräddningsbåtar. Foto: TT

Men i april 1989 utbröt en brand ombord på Komsomolets som inte lyckades avvärjas av den 69 man stora besättningen. 

Totalt omkom 42 personer i olyckan – men resterande 27 besättningsmän lyckades räddas innan ubåten sjönk drygt 1 600 meter ner i vattnet.

Det har gått lite mer än 30 år sedan ubåten förliste – och nu börjar norska myndigheter se konsekvenserna av det. Ombord på Komsomolets fanns nämligen en kärnreaktor och två kärnstridsspetsar. 

Under sommaren 2019 togs vattenprover i området kring vraket som innehöll 100 000 gånger mer strålning än normalt. Man är framförallt orolig att det här kommer skada det kommersiella fisket i området. 

USS Thresher (SSN-593)

Den 10 april 1963 sjönk USS Thresher, med 129 besättningsmän ombord. Det var första gången i världshistorien som en atomubåt förliste, och är än idag den dödligaste olyckan av sitt slag. 

Atomubåten USS Thresher. Foto: TT

Olyckan inträffade när Thresher genomförde ett testdyk på närmare 400 meters djup. Ubåten var övervakad av räddningsbåtar som besättningen kommunicerade med – men plötsligt förlorades kontakten.

Räddningsfartyg söker efter det förlista vraket. Foto: TT

Räddningsbåtarna stod handfallna på land, med vetskapen om att båten försvann ner i det mörka, dödliga djupet på 2 600 meter. 

Den exploderade av trycket nere på 600 meters djup, och alla ombord omkom.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.