Under dagens pressträff presenterades nya åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Under dagens pressträff presenterades nya åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor. - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Henrik Montgomery /TT.

Kvinnorättsorganisationen: "Regeringens åtgärder räcker inte"

Inom loppet av tre veckor misstänks fem kvinnor ha mördats av män. Idag presenterade regeringen nya förslag på åtgärder för att stoppa mäns dödliga våld mot kvinnor. Kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna menar dock att åtgärderna inte räcker.


De senaste veckorna misstänks fem kvinnor ha mördats av män i Sverige. Detta har fått stor medial uppmärksamhet och nu ställs krav på att regeringen agerar. Regeringen har därmed tillsatt en krisgrupp och lanserade idag, under en pressträff, fyra nya lagförslag för att stoppa det dödliga våldet

På pressträffen närvarade jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP), justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi lever med en historisk skuld, sa inrikesminister Mikael Damberg under pressträffen. 

Dessa fyra förslag presenterade justitieminister Morgan Johansson under förmiddagen.

  • Fridskräkningsbrotten utvidgas så att de omfattar förtal och förolämpning.
  • Fotboja görs till möjlig förstahandsåtgärd direkt vid beslut om utvidgat kontaktförbud.
  • Skärpt straff för överträdelse av kontaktförbud, och ansvarsfrihet vid ringa fall avskaffas, det senare innebär att även ringa fall kan straffbeläggas.
  • Lättare att ge mannen kontaktförbud gällande den gemensamma bostaden.

Dessutom aviserade regeringen tidigare i veckan en höjning av minimistraffet för grov kvinnofridskränkning till ett års fängelse.

Kritiseras av partiledare

Flera partiledare menar dock att de nya åtgärderna är inte tillräckligt. Bland annat Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är kritisk till regeringens nya förslag.

– Det är en droppe i havet, även om det är bra droppar. Fotboja beslutade riksdagen om redan för tre år sedan, först nu agerar regeringen, säger Ebba Busch om åtgärderna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte heller helt nöjd med regeringens förslag.

– Förslagen är bra, men jag kan tycka att man kan gå längre, inte minst när det gäller att skärpa straffen för grov kvinnofridskränkning, säger SD-ledaren.

"Åtgärderna räcker inte"

Anna-Carin Hall, pressansvarig på kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna, tycker att det är bra att regeringen lägger fram förslag på åtgärder snabbt. Däremot menar hon på att de framtagna åtgärderna inte räcker. Hon menar att straff och fotbojor inte hindrar män från att begå våldsbrott.

– Man behöver fokusera på ett ökat samarbete mellan sociala myndigheter, sjukvården och polisen för att se till att män med den här våldskapaciteten fångas in och inte går under radarn, säger hon i en intervju med Nyheter24.

Fotboja kan ge falsk trygghet

I en intervju med Aftonbladet säger Margareta Hydén, professor i kriminologi vid Linköpings universitet, att förslaget om fotbojor kan ge en falskt trygghet. Detta håller Anna-Carin Hall med om. 

– Männen som har den här typen av våldsbeteende backar inte för att de har en fotboja när de närmar sig sitt offer, säger hon till Nyheter24. 

Armband som larmar om att mannen är i närheten

Anna-Carin Hall nämner att man utvecklat ett system i Spanien som minskat antalet kvinnor som dött av mäns våld. Det går ut på att man utrustar den hotade kvinnan med ett särskilt armband och gärningsmannen som har besöksförbud med en fotboja. 

– När mannen kommer för nära med sin fotboja så piper det i kvinnans armband, förklarar hon och fortsätter: 

– Med den åtgärden i kombination med specialdomstolar för just kvinnofridsbrott kan man konstatera att Spanien har lyckats halvera antalet kvinnor som har dött av partnervåld inom loppet av 13 år. 

Hon understryker samtidigt att det inte är säkert att det skulle fungera i Sverige eftersom att rättsystemet här är mycket annorlunda från i Spanien. Men att det däremot är ett bevis på att det går att få till en teknisk lösning för att skydda kvinnor. 

Arbeta i förebyggande syfte

Anna-Carin Hall betonar även att man måste arbeta i förebyggande syfte för att förhindra att män utövar våld mot kvinnor. Det måste finnas en större medvetenhet hos de myndigheter som möter våldsutsatta kvinnor, menar hon. 

– Det måste bli en större lyhördhet hos polisen, sociala tjänster och sjukvården, säger Anna-Carin Hall till Nyheter24. 

/
/
/
Senaste nytt

Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

Äldre par dog av sjukdom

Mordutredningen kring ett äldre par som hittats döda i Åsele kommun läggs ner. Den rättsmedicinska undersökningen visar att paret avled på grund av sjukdom, skriver polisen på sin sajt.

Ja till nya EU-regler om miljöbrott

Tuffare straff och mer likartad behandling i hela EU är tänkt att bli följden när nya miljöbrottsregler nu spikats av EU-parlamentet i Strasbourg.

Vasaloppet 2024: Tv-tider, rekord och resultat

Vasaloppet 2024 går av stapeln i början av mars. Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar inför den anrika tävlingen.

G20-ministrar tror på global mjuklandning

Det har blivit allt troligare att den globala ekonomin är på väg att mjuklanda, enligt ett utkast till ett uttalande från regeringarna i G20-länderna.

Microsofts nya AI-satsning granskas av EU

It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.