Torsdag 11 Aug
Stockholm

Snart inleds fas 4 av vaccineringen – så prioriterar regionerna

Snart inleds fas 4 i vaccineringen mot covid-19 i Sverige.
Snart inleds fas 4 i vaccineringen mot covid-19 i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT & Jessica Gow/TT.

Snart inleds fas 4 i vaccineringen mot covid-19 i Sverige. Där ingår 4,2 miljoner människor mellan 18-59 år. Folkhälsomyndigheten låter regionerna själva bestämma hur man lägger upp vaccineringen och de flesta planerar en åldersprioritering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mellan maj och juni förväntas fas fyra i massvaccineringen av Sveriges befolkning inledas. Det innebär att alla 18 till 59-åringar som inte har prioriterats i de tidigare faserna ska få sin första dos vaccin. Folkhälsomyndigheten har sagt att det är upp till regionerna själva att avgöra hur man vill lägga upp vaccineringen. 

Det är en stor grupp människor som ska vaccineras, runt 4,2 miljoner – därmed kommer flera regioner använda sig av ett turorningssystem utifrån ålder, enligt en kartläggning av SVT. 

SVT Nyheter har frågat Sveriges alla regioner hur de kommer genomföra massvaccineringen. 18 av 21 svarade. Tre av fyra av dessa svarar att de förmodligen kommer införa ett turordningssystem efter ålder. 

50-59 åringar vaccineras först 

Det finns flera anledningar till att regionerna vill vaccinera de äldsta personerna först. Bland annat vet man att åtta gånger fler 50-59-åringar har vårdats på intensivvården än gruppen 20-29-åringar. 

– Ålder är den enskilt viktiga faktorn för att bli svårt sjuk i covid, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i region Kalmar län, till SVT. 

I Kalmar län kommer man därför, liksom i Region Sörmland, först vaccinera 50 till 59-åringar och sedan jobba sig ner i åldrarna i tio-års-intervaller. 

Inte alla som vill ta hänsyn till ålder

Men det finns vissa problem med att dela upp fas 4 i åldersgrupper. Ingrid Stubelius, specialistläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och vice ordförande i Västra Götalands läkarförening, förklarar att det kräver mycket administration. 

– Det blir mycket administration, många samtal och listor med reservpersoner. Den enklaste lösningen är att vaccinera de som befinner sig i fas 4 så fort som möjligt utan att ta hänsyn till ålder, säger hon till SVT. 

"Kan bli köer och problem"

Samtidigt menar vaccinsamordnarna i Kalmar och Sörmland att det inte är säkert att bokningssystemen klarar av ett för hårt tryck. 

– Vi vet att det kan bli köer och problem om vi släpper på för stora grupper samtidigt. Det blir smidigare om man har några dagar eller någon vecka mellan grupperna, säger Magnus Johansson, som är ansvarig för vaccinationsprogrammet i region Sörmland, till SVT Nyheter

Så blir det i din region

Enligt SVT:s kartläggning kommer regionerna göra följande i fas 4: 

Regioner som planerar åldersprioritering: Region Gotland, region Dalarna, region Blekinge, region Kronoberg, region Skåne, region Södermanland, region Västernorrland, region Västmanland, region Uppsala.

Regioner som överväger åldersprioritering, men som inte är klara med planeringen: Region Stockholm, region Kalmar, region Västra Götaland, region Jönköping, region Norrbotten, region Skåne, region Halland, region Gävleborg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.