Nyheter24 listar historiens värsta kärnkraftsolyckor.
Nyheter24 listar historiens värsta kärnkraftsolyckor. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Issei Kato/AP/TT

Här är de 3 värsta kärnkraftsolyckorna genom tiderna

Genom historien har en rad olyckor vid kärnkraftverk inträffat och orsakat stor förödelse. Nyheter24 listar tre av de värsta kärnkraftsolyckorna som skakat världen.


Kärnkraftens vara eller icke vara är en omdiskuterad fråga världen över, men klart är att de olyckor som skett i anslutning till kärnkraftverk gett upphov till omfattande förstörelse – och till och med dödsfall i vissa fall.

Nyheter24 listar de tre värsta kärnkraftsolyckorna sett till radioaktivt utsläpp. 

1. Tjernobyl (1986) – nivå 7

Den 26 april 1986 genomfördes ett säkerhetstest vid kärnkraftanläggningen Tjernobyl norr om Kiev i dåvarande Sovjetunionen, men vad som skulle vara ett test blev istället vad som idag blivit känt som Tjernobyl-katastrofen. 

Flygfoto efter Tjernobyl-katastrofen. Foto: AP/Scanpix/TT

Reaktorns konstruktion, en omstart av testet, ett frånkopplat säkerhetssystem och flera misstag från operatörerna gjorde att effekten i reaktor 4 översteg normal full effekt – mer än tio gånger, inom loppet av några få sekunder. 

Staden Pripjat, belägen intill Tjernobyl, evakuerades och har förfallit sedan olyckan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den extrema effekten överhettade bränslet och ledde till två ångexplosioner som förstörde reaktorn så pass mycket att reaktorhärden, som började brinna, exponerades och spred radioaktivt avfall drygt en kilometer upp i luften. 

En sarkofag täcker nu reaktor 4 för att förhindra spridningen av radioaktivt avfall. Foto: Henrik Montgomery/TT

Totalt evakuerades 116 000 människor efter katastrofen och 31 personer dog som ett direkt resultat av olyckan. Två av dessa dog i en av explosionerna och 29 av dem dog av akut exponering för radioaktiv strålning. 

Hur många som dött över tid, på grund av strålningen, är fortfarande inte fastställt, men befaras uppgå till tusentals människor. 

2. Fukushima (2011) – nivå 7

En kraftig jordbävning, som mätte 8,9 på richterskalan, inträffade den 11 mars 2011 vid Japans kust. Som en följd av skalvet uppstod över 80 bränder och en tsunamivåg, som var drygt tio meter hög, rörde sig mot kusten där kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi var beläget. 

Stora delar av Fukushima-anläggningen förstördes i tsunamin. Foto: Issei Kato/AP/TT

Trots att anläggningen var byggd för att kunna stå emot både jordbävningar och flodvågor slog skalvet ut elnätet och den våg som senare träffade Fukushima var betydligt högre än vad konstruktionen tålde. Reservgeneratorerna, som används för att kyla ned reaktorerna, slogs därför ut och strax därefter slutade även nödkylsystemet i två reaktorer att fungera. 

Foto: Accident Investigation Special Committee via Kyodo News/AP/TT

De efterföljande dygnen havererade samtliga barriärer som skulle omöjliggöra radioaktivt avfall från att läcka och flera kraftiga explosioner förstörde tre av reaktorerna. 

Japanska myndigheter har senare uppgett att mängden av det radioaktiva ämnet cesium som spreds i samband med explosionerna motsvarade omkring 168 Hiroshima-bomber. 

Trots de många explosionerna dog ingen i direkt anslutning till olyckan, men uppemot 50 personer som var anställda vid anläggningen skadades. 

3. Majak (1957) – nivå 6

Staden med kodnamnet Chelybinsk-40, eller Stad 40 på svenska, var en hemlig stad som under kalla kriget inte fanns utmärkt på några kartor eftersom staden då var centrum för Sovjetunionens kärnvapenforskning. Vid anläggningen Majak, där forskningen genomfördes, inträffade emellertid en allvarlig olycka den 29 september 1957.

Chelyabinsk-40, numera Ozyorsk, år 2008. Bildkälla: Wikimedia Commons

Kylsystemet kring kraftigt radioaktivt avfall, som placerats i tankar under jorden, slutade att fungera drygt ett år tidigare. Eftersom systemfelet inte åtgärdades överhettades avfallet och explosiva ämnen bildades, för att sedan explodera i en gigantisk kemisk explosion. 

I Techa-floden, belägen i området, dumpade Majak-anläggningen stora mängder radioaktivt avfall. Foto: Katherine Jacobsen/AP/TT

Vid explosionen slungades avfallet omkring en kilometer upp i luften och radioaktiva ämnen spreds i vinden. 

Trots att nära 500 000 människor tros ha exponerats för strålningen tog det hela 32 år innan Sovjetunionen berättade att olyckan överhuvudtaget hade inträffat. 

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, Our World In Data och Stanford University

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.