Torsdag 11 Aug
Stockholm

Experten svarar: Det här gäller för dig som är vaccinerad

När kommer restriktionerna lätta – och gäller de även dig som är vaccinerad? Vaccinforskare Matti Sällberg hjälper oss att reda ut vad som gäller.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagen nåddes vi av nyheten att flera svenska kommuner påbörjat vaccinationen av fas fyra. Ännu fler väntas göra detsamma inom kort. 

Fas fyra är den sista och största prioriteringsgruppen – och innefattar alla svenska medborgare i åldrarna 18-59 år. 

"Det beror på hur många som vaccinerar sig"

Finns det några restriktioner som inte gäller den som är vaccinerad? Hur många i fas fyra behöver vara vaccinerade för att regeringen ska börja släppa på restriktionerna? 

Det är upp till Folkhälsomyndigheten att besluta, menar Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska Institutet.

– Det beror på hur många som vaccinerar sig. Om alla ställer sig kö för att vaccinera sig så kommer det gå fortare att släppa på restriktionerna, säger han till Nyheter24.

Innan man kan vänta sig några lättnader i samhället måste en majoritet av alla medborgare vara fullt skyddade.

– Vi måste veta att 70 procent är vaccinerade. Vi kommer se effekter på pandemin tidigare än så, men innan man ens kan fundera på att släppa upp så vill man se att det stora flertalet är vaccinerade, säger Sällberg till Nyheter24.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Det här gäller

Livet före, och efter vaccin skiljer sig med andra ord inte så mycket från varandra – tyvärr. Det är restriktioner, munskydd och social distansering som gäller.

– Man vet ju inte vem som är vaccinerad, och inte. Så man måste iaktta försiktighet fortsatt, tills dess att Folkhälsomyndigheten säger något annat, säger Sällberg och fortsätter:

– Även om du själv är vaccinerad så ska du inte bidra till trängsel, för det är inte säkert att alla du möter är skyddade. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.