Onykter man vid ratten och en man som dricker öl.
Tio procent av de tillfrågade männen tyckte att det kändes okej att köra efter en starköl. - Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT och Audun Braastad/Scanpix/TT

En av tio män är okej med att köra bil onykter

En undersökning som gjordes på uppdrag av Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Bilprovningen visade att en av tio män känner att det är okej att köra efter en starköl eller ett glas vin.


Den 25 maj är det Trafiknykterhetens dag, som instiftats av Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, för att uppmärksamma det viktiga i att aldrig köra påverkad.

En undersökning som gjordes av Sifo i maj, på uppdrag av Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund, visar att en av tio män tycker att det känns okej att sätta sig bakom ratten efter en starköl eller ett glas vin. Totalt intervjuades 2400 personer mellan 18-79 år, där 2179 hade körkort.

Hela tio procent av männen svarade att det var okej att köra på alkoholmängden ovan inom två timmar, jämfört med kvinnornas fyra procent.

Har fokus på det juridiska

Sex procent av männen uppger att de också har satt sig bakom ratten efter alkoholintaget, och bland kvinnorna var det två procent. Anledningen uppges vara, hos över hälften av de tillfrågade, att de inte känt sig påverkade vid tillfället.

"Det är alarmerande att så många motiverar sitt agerande med att de håller sig under den lagliga gränsen, och nog inte skulle åka fast i ett nykterhetstest. Bilister har alltså fokus på den juridiska aspekten och inte risken för att skada sig själv och andra. Det borde vara tvärtom", säger MHF:s vd Göran Sydhage, i ett pressmeddelande.

Undersökningen från maj 2021 visar också att toleransen att köra med alkohol i kroppen var högre i storstadsregioner som Stockholm, Göteborg och Malmö.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!