Nu lättar UD på sin reseavrådan.
Nu lättar UD på sin reseavrådan. - Foto: Rick Bowmer/Vincent Yu/TT

UD häver avrådan för vissa utlandsresor – hit får du åka

UD har gjort bedömningen att det går att garantera ett säkert resande på flera platser – och häver sin reseavrådan till flera länder från och med 1 juni. Med på listan finns både Thailand, Australien och Singapore.


"Pandemin är inte över och omvärldsläget är på många platser fortsatt osäkert", skriver Regeringen i ett pressmeddelande under måndagen.

Därför har Utrikesdepartementet, UD, valt att förlänga reseavrådan från icke-nödvändiga resor till de flesta av världens länder till och med 1 juli. 

Hit kan du resa – efter 1 juni

Men man har samtidigt gjort bedömningen att det finns bättre förutsättningar för ett säkert resande på flera platser. Från och med 1 juni väljer man därför att häva avrådan för ett antal länder utanför EU.

Förutom länder inom EU och Schengenområdet så kommer man, från och med nästa tisdag, tillåtas resa till Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand. 

Stort eget ansvar

UD påminner om att det vilar ett stort eget ansvar på den enskilde resenären – även i de fall där man hävt avrådan. 

Den som planerar en utlandsresa bör noga läsa på kring nationella regler som gäller för inresan, hemresan och lokalt på destinationen. 

/
UD
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!