Torsdag 5 Aug
Stockholm

Sommarvärme, sol och åska – så blir vädret i veckan

Regnigt Stockholm och en badbrygga.
Sommarvärmen kommer även med en del nackdelar. Foto: Johan Nilsson/TT och Jessica Gow/TT

Nu är första sommarmånaden här och visst bådar vädret gott för framtiden! Värmen fortsätter på flera håll, men i Norrland blir det desto kyligare. Nyheter24 har tagit reda på var åskan kommer att mullra och var man ska vara försiktig med eldandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter en riktig sommarhelg på många håll ställer nog sig många frågan – hur länge kommer den här värmen att hålla i sig? Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, berättar för Nyheter24 att det är ett varierat väder som väntar.

– Som vi ser under veckan kommer vi på många håll kommer ha temperaturer som ligger från 20 upp till 25 grader, säger Karlsson.

Men det slutar tyvärr inte där. Med solen kommer också molnighet – och skurar. Det sistnämnda kommer att märkas av särskilt mycket i Svealand, där kan det även förekomma en del åska.

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Hur blir helgvädret då?

Varmast och soligast är det i södra och östra Götaland och östra Svealand – med temperaturer upp till 20 grader. Men uppåt i landet får sommarkläderna kompletteras med en jacka.

– Vi har ett lågtryck på norska havet, som då framförallt för Norrlands del kommer innebära att det är lite svalare luft som letar sig in.

Som de flesta tidigare år så kommer inga besked om riktigt varma dagar utan varningar om brandrisken.

– Vi har ju framförallt i östra Götaland, i Örebro län och i Södermanlands län en risk för skogsbrand. Det gäller även för Norrbottens län.

Foto: Jessica Gow/TT

Det gäller att vara försiktig med grillandet alltså?

– Precis. Det ska man ju alltid vara och särskilt när det är så pass torrt, då är det lättantändligt och sprids lätt, avslutar Linus Karlsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela