"Varning för djurplågeri"
"Varning för djurplågeri" - Foto: Skärmavbild/Twitter

Kritikstorm mot rysk tv – utnyttjade björn i EM-sändning

Klädd i fotbollskläder och munkorg tvingades björnen tippa resultaten i kommande EM-matcher. Och det är inte första gången Ryssland utnyttjar levande björnar i tv- och fotbollssammanhang.


Fotbolls-EM är i full gång och alla är nyfikna på om sitt eget hemland är högoddsare att kamma hem mästerskapsvinsten.

Men ett tv-bolag i Ryssland tog tippandet alldeles för långt – och får motta skarp kritik av både tittare och djurrättsorganisationer.

Under en sändning lät man en rysk björn, klädd i fotbollskläder och munkorg, gissa de vinnande lagen genom att placera bollar i olika korgar. 

"Varning för djurplågeri"

En som snappade upp tv-ögonblicket var fotbollskommentatorn och den före detta fotbollsspelaren Richard Henriksson. 

"Varning för djurplågeri: Upptäckte just att på rysk tv låter man en stackars björn "tippa" hur det ska gå i dagens EM-matcher", skriver han på Twitter. 

Möts av kritik

Kritiken lät sig inte vänta, och Djurrättsalliansen är en av många som kommenterat agerandet. 

– Det är så fel på alla de vis och obegripligt hur vi människor kan göra så här mot andra djur. Att många människor reagerar och protesterar är bra så att vi tillsammans kan se till att det blir oacceptabelt att behandla andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Ryssland återupprepar sitt misstag

Och det är inte första gången rysk fotboll fått kritik för att de använder levande björnar i tv-sammanhang. Inför en match 2018 lät man björnen Tim uppträda under en livesändning.

Hur kommer det sig att återupprepar sitt misstag?

– I grund och botten är det så att djur utnyttjas på många olika sätt. Underhållning är ett sätt, att vi äter djur är ett annat. Och vi möts av avslöjanden likt det här hela tiden eftersom vi utsätter djur för ett massivt utnyttjande, säger Gustafsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Men att något synliggörs och väcker starka reaktioner innebär inte att problemet försvinner över en natt, även om vi hade önskat det. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Förlust för SJ

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.