Tisdag 28 Sep
Stockholm

Tegnells oroväckande besked: Kan inte lova en jul utan restriktioner

Anders Tegnell.
Anders Tegnell kan inte lova att vi får fira en vanlig jul i år. Foto: Claudio Bresciani/TT och Amir Nabizadeh/TT

Efter att över hälften av Sveriges vuxna befolkning fått både sin första och andra dos drömmer nog många om en vanlig jul i år. Men nu stiger smittan återigen och ett liv utan corona är långt bort, menar Anders Tegnell i en intervju i Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Sverige stiger hoppet om att snart gå mot ljusare tider, i takt med att smittspridningen gått ner och att en stor del av Sveriges vuxna befolkning är vaccinerade. Men statsepidemiologen Anders Tegnell gav ett dystert besked under onsdagen. Utvecklingen går åt fel håll.

– Unga på nattklubbar är ett stort problemområde just nu. Vi ser även att resandet orsakar mer problem än tidigare, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Antalet fall börjar alltså återigen att öka. Allra värst menar Tegnell att det är i Stockholm.

Kommer behöva leva med viruset

I september är planen att Sverige ska nå steg 4 och lätta på ännu fler restriktioner. Dessa innebär bland annat att alla begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, och att det är tillåtet att ha hur många gäster som helst på privata fester.

Än har regeringen inte satt stopp för att steg 4 skulle kunna bli verklighet, men Tegnell menar på att det kommer att dröja innan vi kan leva som vanligt igen. En jul utan restriktioner kan han inte svära på.

– Nej, det tror jag ingen skulle kunna lova. Vi kommer behöva fortsätta leva med det här viruset ett bra tag framåt, säger han till tidningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela