Lördag 25 Sep
Stockholm

Hemlös man misstogs för kriminell – tvångsvårdades i två år

Joshua Spriestersbach, till höger, misstogs för att vara Thomas Thomas Castleberry, till vänster.
Joshua Spriestersbach, till höger, misstogs för att vara Thomas Thomas Castleberry, till vänster. Foto: AP

Polisen på Hawaii misstog den hemlöse mannen Joshua Spriestersbach för en efterlyst brottsling, grep honom och institutionaliserade honom vid ett mentalsjukhus när han nekade till anklagelserna. Inte förrän efter två år släpptes Spriestersbach – med bara fyra kronor på fickan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När den hemlöse mannen Joshua Spriestersbach, 50, sov på en trottoarkant, efter att ha köat till ett härbärge, väckte en polisman honom och grep honom. 

Året var då 2017, och polisen gjorde klart för Spriestersbach att han var efterlyst efter att ha brutit mot den skyddstillsyn han dömts till efter ett narkotikarelaterat brott 2006.

Men i själva verket hade Spriestersbach aldrig dömts för något brott, utan han misstogs för en 49-årig man vid namn Thomas Castleberry

Hävdade sin oskuld – låstes in i nära tre år

När Spriestersbach, vars smeknamn var Castleberry av anledningar helt orelaterade till den efterlyste brottslingen, uppgav sitt verkliga namn och hävdade sin oskuld bedömdes han vara desillusionerad och psykotisk.

– Delar av det dom använde mot honom var hans eget argument: "Jag är inte Thomas Castleberry. Jag har inte begått dessa brott. Det är inte jag", berättar Spriestersbachs syster Vedanta Griffith för AP och fortsätter:

– Så de använde det för att säga att han var desillusionerad, som ett rättfärdigande för att låsa in honom.

Joshua Spriestersbach. Foto: AP

På grund av detta institutionaliserades han vid Honolulu State Hospital där han tvångsbehandlades med psykofarmaka – i två år och åtta månader.

Det var inte förrän då som en psykiatriker, i motsats till Spriestersbachs egna försvarsadvokater, tog hans ord på allvar och larmade polisen.

Släpptes med fyra kronor på fickan

Kort därpå kunde polisen bekräfta att man gripit och tvångsvårdat fel man och i januari 2020 släpptes Spriestersbach på fri fot, under stort hemlighetsmakeri, med bara fyra kronor på fickan.

Efterlyste mannen satt redan fängslad

Enligt rättsliga dokument som AP tagit del av testades aldrig Spriestersbachs fingeravtryck mot Castleberrys. Man jämförde inte ens fotografier på de två männen. 

Senare har det dessutom visat sig att Castleberry fänglsades redan 2016 i Alaska.

Organisation kräver rättvisa

En organisation vid namn Hawaii Innocence Project har, efter att fallet uppdagats, kontaktat domstolen på Hawaii och kräver upprättelse och ersättning för Spriestersbach som numera bor med sin syster i Vermont.

Kommentera
Kopiera länk
Dela