Flera IS-kvinnor har lämnat Syrien – återvänder till Sverige
Flera IS-kvinnor har lämnat Syrien – återvänder till Sverige - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera IS-kvinnor har lämnat Syrien – återvänder till Sverige

Flera svenska IS-kvinnor och barn är på väg tillbaka hem till Sverige efter att de har lämnat lägret i Syrien. De möts av polis på Arlanda och kommer att utredas för krigsbrott.


Flera svenska IS-kvinnor och barn är på väg hem till Sverige och har lämnat lägret i Syrien. 

Det rör sig om tre kvinnor och deras åtta barn. 

– Jag har träffat alla tre och alla befann sig med IS in i slutet, säger Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén till Ekot.

Enligt Cecilia Uddén är det svenska Utrikesdepartementet som assisterar transporten, något som UD inte uttalat sig om, rapporterar Ekot.

Den uppmärksammade IS-kvinnan

Enligt uppgifter till Expressen är det bland annat den uppmärksammade IS-kvinnan Lisa Andersson som är en av kvinnorna som återvänder. 

De andra två kvinnorna som åker tillbaka till Sveirge från IS-lägret i Syrien ska enligt uppgifterna vara från Västsverige. 

Möts av polis på Arlanda

IS-kvinnorna kommer att landa på Arlanda i Stockholm där de kommer mötas av bland annat polis, personal från Migrationsverket och socialtjänsten. 

En utredning kommer göras om barnen ska omhändertas och kvinnorna kommer att utredas för krigsbrott, rapporterar SVT Nyheter. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.