Stockholm

Därför vill Danmark chockhöja priset på tobaksfritt snus

Nikotinpåsar
Anledningen till höjningen är den ökade användningen av tobaksfritt snus. Foto: Erik Johansen/NTB/Scanpix/TT och Janerik Henriksson/TT

Nu vill den danska regeringen höja priset på nikotinpåsar, med andra ord tobaksfritt snus. Det innebär att dosorna kommer att kosta hela 11 danska kronor mer. Förslaget har tagits fram för att bromsa användningen hos unga.


Läs mer

Danmarks regering vill höja priset på nikotinpåsar, vilket är ett tobaksfritt snus, med 11 danska kronor. I svenska kronor mätt blir det en höjning med hela 15 kronor. I nuläget kostar en dosa 30-40 danska kronor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Därför höjs priset på tobaksfritt snus

Förslaget hoppas de få igenom och godkänt i folketinget innan 2021 är slut. Poängen med den höga höjningen är att bromsa den ökande användningen hos unga, skriver danska public service-kanalen DR Nyheder.

– Kreativiteten inom tobaksindustrin är ju enorm. Vi kan se att de gör en mycket stor satsning för att få den här typen av produkter introducerat bland unga, säger skatteministern Morten Bødskov (S) till nyhetskanalen, enligt TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.