Nikotinpåsar
Anledningen till höjningen är den ökade användningen av tobaksfritt snus. - Foto: Erik Johansen/NTB/Scanpix/TT och Janerik Henriksson/TT

Därför vill Danmark chockhöja priset på tobaksfritt snus

Nu vill den danska regeringen höja priset på nikotinpåsar, med andra ord tobaksfritt snus. Det innebär att dosorna kommer att kosta hela 11 danska kronor mer. Förslaget har tagits fram för att bromsa användningen hos unga.


Danmarks regering vill höja priset på nikotinpåsar, vilket är ett tobaksfritt snus, med 11 danska kronor. I svenska kronor mätt blir det en höjning med hela 15 kronor. I nuläget kostar en dosa 30-40 danska kronor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Därför höjs priset på tobaksfritt snus

Förslaget hoppas de få igenom och godkänt i folketinget innan 2021 är slut. Poängen med den höga höjningen är att bromsa den ökande användningen hos unga, skriver danska public service-kanalen DR Nyheder.

– Kreativiteten inom tobaksindustrin är ju enorm. Vi kan se att de gör en mycket stor satsning för att få den här typen av produkter introducerat bland unga, säger skatteministern Morten Bødskov (S) till nyhetskanalen, enligt TT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nvidia faller i börsöppningen

Planerade attack i Sverige – detta är IS Khorasan

Två afghanska medborgare har gripits i Tyskland – misstänkta för att ha planerat en attack mot Sveriges riksdag. Enligt tyska myndigheter är de anhängare till terrorgruppen IS Khorasan.

Tungt på skolan: "Går nästan inte att ta in"

Den 17-åriga flicka som hittades misstänkt mördad i Skene var elev på gymnasieskolan i Marks kommun. Där har elever samlats under tisdagen för att minnas sin klasskompis. Det är så sorgligt så det går nästan inte att ta in, säger Rachel Törnell vid utbildningsförvaltningen.

Sex klimatrekord – och en strimma hopp

Det var rekordvarmt i land och på haven – men 2023 slogs också rekord i havsnivåhöjning, krympande glaciärer och förlusten av havsis i Antarktis. Sirenerna tjuter, varnar FN:s generalsekreterare. Men det finns en ljusglimt.

Kvinna drev bordell på massagealong – döms till fängelse

En thaimassagesalong i Kristianstad var enligt åklagaren en förtäckt bordell.

Fyra gripna i gemensam insats mot droghandel

Fyra personer greps misstänkta för att ha varit involverade i försäljning och transport av cannabis och andra droger, skriver Eurojust i ett pressmeddelande.