Stockholm

Studie visar: Droger kan öka risken för covid hos vaccinerade

Cannabis och vaccinering.
En ny studie visar att droger kan öka risken att smittas av covid. Foto: Johan Nilsson/TT och Helena Landstedt/TT

Fullvaccinerade som regelbundet brukar droger har större risk att insjukna i covid, än de som inte gör det. Det visar en ny studie.


Läs mer

En ny studie som publicerats i den amerikanska tidskriften World Psychiatry visar att en fullvaccinerad person med missbruksproblem löper större risk att drabbas av covid-19, än de som inte har det.

Kokain och cannabis ökar risken för covid

Den är utförd av forskare vid National institute on drug abuse, med över 500 000 deltagare, mellan december 2020 och augusti 2021. Av deltagarna var över 30 000 då diagnostiserade med någon form av missbruksproblem. Forskarna jämförde då genombrottsinfektioner mellan de utan och med missbruksproblematik.

Allra störst risk att drabbas har de som regelbundet brukar cannabis, 7,8 procent jämfört med motsvarande 3,6 procent. Även bland deltagarna som brukar kokain sågs en större risk, och det gäller även unga och friska personer.

Kokain och cannabis kan leda till att man som fullvaccinerad har större risk att drabbas av covid. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix/TT

Det här kan det bero på

Att det är bara användandet av själva drogerna som ökar risken är enligt forskarna inte helt säkert. Det kan delvis bero på att personerna har ett beteende som sätter dem i situationer där risken att smittas är stor.

Men många droger har även negativa effekter på immunsystem och på lungkapacitet.

”Vår studie visar att människor med missbruksproblematik är fortsatt utsatta även efter vaccination. Det bekräftar att det är viktigt för vaccinerade personer med missbruksproblematik att fortsätta vara försiktiga och skydda sig mot smittan”, skriver forskarna i studien.

Men de förtydligar även att det är liten risk att smittas av covid som fullvaccinerad.

Visste du att om du tillhör denna blodgrupp har du större chans att bli mindre sjuk i covid-19? Läs mer om detta här!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.