elpriser
Elpriserna skenar runt om i Europa. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jessica Gow/TT

Därför skenar elkostnaderna i Sverige: "Exceptionellt"

Det är inte bara dyrt att tanka nu för tiden, även elpriserna skjuter i höjden. Om man bor söderut i landet blir det allra dyrast.
– Det är absolut exceptionellt höga priser, säger Elin Broström på Energimarknadsinspektionen till Nyheter24.


De höga elkostnaderna syns inte bara i Sverige, utan är en trend som är spridd över hela Europa. Enligt Elin Broström, som är enhetschef för marknadsövervakning och internationella frågor på Energimarknadsinspektionen, handlar det till stor del om de höga gaspriserna. Men det är en kombination av flera faktorer som gjort att elkostnaderna skjutit i höjden, särskilt för de som bor i hus.

Priserna började stiga efter sommaren, i takt med att restriktionerna släpptes, och industrier som stått stilla kunde börja producera igen.

– Det är absolut exceptionellt höga priser, säger Elin Broström till Nyheter24.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mycket spelar in för elkostnaderna

När efterfrågan på naturgas blir högre följer elpriserna med. Detta ihop med att det i Norden varit ovanligt lite regn och vind som är en stor faktor i Sveriges produktion av el i form av vindkraftverk och vattenkraftverk, gör att elräkningen blir dyrare.

– Det har ju varit en lite längre period med gassituationen och lite lägre magasinsnivåer, men så var det något tillfälle när det började blåsa väldigt mycket och då fick vi snabbt väldigt låga priser i ett antal timmar.

Nu är många oroliga för hur det kommer att bli under vinterhalvåret, en tid där vi oftast ökar vår elkonsumtion. Det är inget som Broström kan sia om, men menar på att högre priser kan vara att vänta.

– Generellt under ett vinterhalvår är det högre efterfrågan. Med samma utbud och en högre efterfrågan, kommer elpriserna att öka.

Foto: Fredrik Sandberg

Dyrare i Skåne

I norra delen av landet produceras mer el än vad som går åt, och tvärtom i södra. För att avhjälpa det är Sverige är indelat i olika elområden. Det innebär att det kan bli en prisskillnad på el beroende på var man bor.

Vad kan man göra om man är orolig?

– Antingen kan man försöka minska sin förbrukning eller se över vad man har för elavtal, avslutar Elin Broström.

Här är Sveriges elområden

  • Elområde Luleå SE 1 (Överskott på el)
  • Elområde Sundsvall SE 2 (Överskott på el)
  • Elområde Stockholm SE 3 (Underskott på el)
  • Elområde Malmö SE 4 (Underskott på el)

Källa: Energimarknadsinspektionen

El
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Drabbas du av den dyra elen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.