Onsdag 26 Jan
Stockholm

Charlas ansikte totalförstördes av schimpans: "Slet isär henne"

Travis och Charla Nash.
Idag har Charla Nash genomgått flera transplantationer, men hennes hand och syn har inte gått att rädda. Foto: The Stamford Advocate/Kathleen O'Rourke/AP/TT, Skärmdump Youtube och Charles Krupa/AP/TT

År 2009 attackerades 56-åriga Charla Nash av sin väninnas schimpans Travis. En attack som slutade med att hennes ansikte slets isär, likaså hennes händer. Mot alla odds överlevde hon – och berättelsen om Travis skapade löpsedlar som sent glömdes bort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Stamford Conneticut, USA, levde familjen Herold, som bestod av Sandy och Jerry Herold, och Sandys dotter Suzan Herold.

År 1995 adopterade Sandy en nyfödd schimpans, som döptes efter sångaren Travis Tritt. Schimpansen var son till schimpansen Coco, som hade hämtats från Afrikas djungel, och zooschimpansen Suzy.

Travis blev lokalkändis

Travis övergick snabbt från att vara ett husdjur till att behandlas likt en familjemedlem. Han använde toaletten, badade i badkaret, borstade sina egna tänder, bar kläder och sov i parets säng.

Han följde även med till familjens bogseringsfirma där han blev något av en maskot – och charmade allt från anställda till poliser i staden.

År 2000 skakades familjen av en tragisk olycka. Suzan, som flyttat och ofta åkte och hälsade på sin mamma, omkom i en svår trafikolycka. Något som ledde till att Sandy blev deprimerad och tog avstånd från nära och kära. Schimpansen Travis behandlade Sandy nu mer som en son.

Schimpansen Travis blev tyngre och mer sliten med åren. Foto: The Stamford Advocate/Kathleen O'Rourke/AP/TT

Schimpansen Travis var överbeskyddande

I takt med att Travis gick från att vara en tonåring till att bli en fullvuxen schimpans, som vägde över 100 kilo, visade sig andra sidor.

Även om Travis alltid var starkt överbeskyddande mot sin familj, uppstod vissa situationer som indikerade på att han kunde agera oberäkneligt.

Vid ett tillfälle när familjen åkte bil, var det en man som kastade ett föremål in i det öppna bilfönstret, och Travis tog sig då ut och började jaga mannen. Men polisen, som hade ett gott öga för schimpansen, avfärdade händelsen. En lag om att man inte fick äga primater över 20 kilo hade även instiftats, men det gjordes ett undantag för familjen Herold.

En tjänsteman inom Djurskyddsenheten höjde dock ett varningens finger, då fullvuxna schimpanser är kända för att vara oförutsägbara och våldsamma. Något som Sandy lyssnade till, men hävdade att Travis aldrig visat några våldsamma tendenser.

"Han slet isär henne"

År 2005 avled Jerry Herold efter en svår kamp i magcancer, vilket förvärrade Sandys mående, och isoleringen blev ännu starkare. Nu hade hon bara Travis kvar, vilket kan vara en stor anledning till att hon inte valde att lämna bort schimpansen, då det är svårt att ha hand om honom på egen hand. Hon planerade dock att lämna över honom till ett schimpansreservat, ifall det skulle hända henne något, men den resan hann aldrig bli av.

I februari 2009 rymde Travis, då 14 år gammal, ut i trädgården varpå Sandy kontaktade sin vän Charla Nash, 55, som hon lärt känna många år tidigare när familjen åkte runt på olika rodeos.

Charla Nash innan attacken. Foto: Stella Pictures

Nash hade under en tid levt som hemlös tillsammans med sin 12-åriga dotter, och hade blivit erbjuden jobb på Sandys bogseringsfirma. Men hon skötte även Sandys gräsmatta och tittade till Travis när hans matte inte var hemma.

Dagen då Travis tagit sig ut i trädgården hade han inte velat se på TV eller äta det han brukade, så Sandy hade gett honom en kopp te med det lugnande preparatet Xanax. När Nash anlände försökte hon locka med sig Travis in med hjälp av en docka, men helt plötsligt gick han till attack mot henne.

Sandy såg direkt att det var allvar, då Nash snabbt blev täckt av blod, varpå hon tog upp en skyffel och började slå Travis. När inte det hjälpte tog hon upp en kniv och högg honom i ryggen, vilket inte heller gav någon effekt.

När Sandy nådde larmcentralen trodde de först inte på henne, men då Travis hördes skrika i bakgrunden förstod de att det inte var ett skämt.

"Han slet isär henne, snälla skynda er", kunde man höra Sandy skrika i telefonen.

Läkare och personal vid sjukhuset som hjälpte till att rädda Charlas liv. Foto: Stella Pictures.

Charla Nash överlevde attacken mot alla odds

Ambulanspersonalen kunde ta sig fram först när polisen skjutit Travis, som sprang iväg, och avled kort efter. På marken runt Nash låg hennes fingrar och stora delar av hennes hårbotten.

Hennes ögonlock, näsa, käke och läppar var näst intill obefintliga. Hennes händer var avbitna och hennes ögon gick inte att rädda, då de blivit infekterade. Nash opererades och överlevde, men än idag, efter flera transplantationer, lever hon med starka men efter attacken. En månad efter händelsen stämde familjen Nash Sandy på 50 miljoner dollar.

Charla nash ansikte kort efter attacken – och efter flera transplantationer. Foto: Stella Pictures och Charles Krupa/AP/TT

Charla Nash försökte undvika den nyfikna pressen, då historien kommit att bli känd världen över, men visade en dag sitt ansikte under en intervju med Oprah Winfrey, samma dag som hon fyllde 56.

"Jag ser bara annorlunda ut", sa hon. ”Det händer saker i livet som du inte kan förändra. Det är en tragedi, sade hon under intervjun, och att hon är glad att hon inte minns något från den där ödesdigra dagen nio månader tidigare.

Sandy Herold avled 15 månader efter händelsen, då 72 år gammal.

Källa: New York Magazine och New York Times.

Kommentera
Kopiera länk
Dela