Kraftig ökning av smitta – omikronvarianten dominerar
Presskonferens om coronaläget. - Foto: Johan Nilsson/TT och Paul Wennerholm/TT

Kraftig ökning av smitta i Sverige – omikronvarianten dominerar

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll under onsdagen sin första pressträff efter jul- och nyårshelgen. Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige, och det är omikronvarianten som dominerar just nu.


Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, inledde presskonferensen med att säga att det är en kraftig smittspridning i Sverige. 

Antalet bekräftat smittade i Sverige har ökat kraftigt senaste veckan och sammanlagt har nu 1 375 267 smittats med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

– Det är en kraftig ökning av patienter på IVA, sade Britta Björkholm.

Hon uppmanade också alla att vaccinera sig, samt att följa råden och rekommendationer så långt som möjligt. Har man symtom ska man stanna hemma och testa sig.

– Det är viktigt att alla tar sitt erbjudande om en tredje dos, sade Britta Björkholm.

Smittan ökar mest bland ovaccinerade

Hon fortsatte med att berätta att det är hög smittspridning i Europa på många håll. I vissa länder har det börjat gå nedåt men i andra länder, så som Sverige, har man sett en kraftig ökning under den senaste tiden. 

Smittan ökar allra mest bland ovaccinerade, men det är även en ökande smittspridning bland vaccinerade. FHM menar att det beror på omikronvariantens spridning. 

– Det finns inget som indikerar att omikron skulle ge svårare sjukdom än tidigare varianter. Det finns däremot data som visar att det kan vara något mildare.

Men varianten har dock en ökad förmåga att bryta igenom immunitet mot viruset, och skyddet är ännu bättre efter en tredje dos. 

Britta Björkholm sade att det är tolv gånger högre risk att hamna i svår sjukdom och behöva intensivvård om man är ovaccinerad. 

Foto: Erik Mårtensson/TT

Åtta regioner är i stabsläge

Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen, berättade att i regionerna råder ett ansträngt läge. 

– Personalen har jobbat hårt under lång tid och det fins uppdämda vårdebehov som behöver tillgodoses.

Under jul- och nyårshelgen har trycket på vården ökat ytterligare. Åtta regioner är nu i stabsläge och trycket riskerar att fortsätta öka. 

Socialstyrelsen ser en 228 procentig ökning av sjukhusinläggningar sedan förra veckan. 826 personer vårdas just nu på sjukhus för covid-19. 

Ökning av smittade inom hemtjänsten

Det har även skett en successiv ökning av smittade på särskilda boenden och inom hemtjänsten.

– Det är en oroande utveckling såklart, sade Mona Heurgren och fortsatte:  

– Det har varit en tuff helg för många äldre på grund av uteblivna besök. Och det ser tyvärr ut som att läget kommer att försämras ytterligare.

90 000 rapporter om misstänkta biverkningar på vaccinet

Björn Eriksson, generaldirektör, Läkemedelsverket berättade att vi har idag fem godkända vacciner i Europa. Läkemedelsverket har fått in ungefär 90 000 rapporter om misstänkta biverkningar. 

– De allra flesta är milda, sade Björn Eriksson. 

8 497 av rapporterna bedöms vara allvarliga misstänkta biverkningar.

Snabbtesternas mörkertal

Många använder snabbtester, vilket kan innebära ett mörkertal på antalet smittade. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten menar att om man fått ett positivt utfall i ett självtest ska man söka ett pcr-test via regionen.

De har en sämre känslighet, och kan fylla en funktion om man vill ha ett snabbt besked. Men så ska man helst ta ett till test via regionen.

– Det kommer alltid att finnas ett mörkertal, säger Folkhälsomyndigheten. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!