Resväskor och avgångstavla
Visste du att du inte behöver ta emot en kupong som kompensation? - Foto: Pexels och Johan Nilsson/TT

Misstagen att undvika om du måste avboka din resa

Visste du att du inte måste ta emot en kupong som kompensation för ett inställt flyg? Få inte panik om du måste ställa in din resa. Nyheter24 listar några vanliga misstag som kunder gör när deras resa avbokas.


Corona-pandemin har inneburit att mycket har ställts in eller flyttats fram. Och flygresorna är inget undantag. Resplaner är sällan huggna i sten just nu. Kanske dyker nya oförutsägbara restriktioner upp eller så blir någon i ressällskapet sjuk. Många saker kan sätta käppar i hjulet för din resa och göra att du måste avboka ditt flyg. 

Men drabbas inte av panik! Det här är de vanligaste misstagen du ska undvika, för att inte förlora onödigt mycket pengar på din avbokning. 

Du behöver inte ta emot en "voucher"/kupong

Om du, eller flygbolaget, ställer in din resa kan den lättaste vägen kanske verka vara att lösa in summan mot en värdekupong, eller en så kallad “voucher”, hos flygbolaget i fråga. 

Men det behöver inte vara det enda alternativet. En kupong kan vara toppen om du vet att du kommer hålla dig till det specifika flygbolaget, men om alternativet finns kan det vara bra att istället få faktiska pengar tillbaka. 

Om flygbolaget har ställt in din resa, måste de erbjuda dig som kund ett val mellan återbetalning och ombokning. Enligt EU-kommissionens tolkningsriktlinjer räcker det alltså inte att erbjuda en kupong eller stamkundspoäng.  

Foto: Michael Dwyer/TT

Avboka inte din flygresa för tidigt

Om du planerar att avboka din resa så kan det ibland löna sig att vänta till sista stund. 

Eftersom flygbolagen är skyldiga att erbjuda återbetalning till alla passagerare i händelse av en betydande försening eller ifall flyget ställs in, så kan du lika gärna avvakta och se om något sådant inträffar närmare i tiden till avresedatumet. 

Om du vet med dig att du inte kommer kunna åka på en resa så ställ en kalenderpåminnelse för att avboka flygresan närmare avresedatumet. 

Flygbolagen flyttar ofta runt avresetiderna en del nu för tiden. Därmed kan det här vara ett bra alternativ om du har bokat en flygresa som inte är återbetalningsbar. 

Foto: Tove Eriksson/TT

Se till att spara bekräftelsenumret 

Om du måste avboka din flygresa glöm då inte att spara bokningsdetaljerna på något ställe där du lätt hittar dem. 

Tar du emot en värdekupong från flygbolaget kommer du helt enkelt vilja se till att du inte tappar bort informationen tills dess att det är dags att boka en ny resa. Det kommer spara dig mycket tid som du annars måste spendera i kö till kundtjänsten. 

Var påläst om flygbolagets policy

Se till att, redan när du bokar din resa, läsa på noggrant om vad som gäller angående ändringar och avbokningar. På så sätt är du väl förberedd om du skulle behöva ställa in din resa. 

Vare sig du ska avboka en restaurangbokning, hotellvistelse eller flygresa – ta dig tid att läsa på om företagets policy. Kanske kan du slippa onödiga avgifter om du bokar om istället för att avboka, eller så kan du kanske överföra din bokning på en annan person. 

Var helt enkelt noggrann med det finstilta! 

Foto: Pexels

Avboka inte ditt boende för sent 

Till skillnad från flygresor så kan det vara bra att avboka hotell och dylikt i god tid. Så fort du vet att din resa kommer ställas in så bör du prata med hotellet för att få bäst chans att få pengarna tillbaka. 

Men även om tidspannet för att få återbetalning har passerat, så behöver det inte vara kört! 

Du kan alltid försöka ringa till receptionen och se om hotellet kanske är extra bjussiga. Ibland har du tur och får prata med någon i personalen som kan låta dig omboka din vistelse utan extra kostnad. 

Källa: HuffPost, Svenska Yle

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.