Alkohol och Tullverket
Bilden föreställer ett annat beslag av alkohol. - Foto: Tullverket/TT och Johan Nilsson/TT

Familj åtalas för att ha smugglat 35 000 liter alkohol

En familj bestående av två föräldrar, tre barn och en svärson åtalas för att ha smugglat tusentals liter alkohol från Tyskland till Sverige. Familjen har totalt gjort 185 resor och har använt sig av en ombyggd bil.


Under två års tid gjorde en svensk familj bestående av en mamma, pappa, tre barn och en svärson totalt 185 resor mellan till Tyskland för att inhandla alkohol, rapporterar Dagens Nyheter. 

Enligt Erik Friberg, biträdande tullkrimchef syd på Tullverket, väckte dessa frekventa resor misstankar hos myndigheten och stor utredning inleddes. Han förklarar hur det även är ovanligt att det är en hel familj som gör det tillsammans. 

Smugglat alkohol för 400 000 kronor

Nu åtalas familjen för att ha smugglat in minst 4 175 flak öl, 242 flak cider, 510 liter vin och 202 liter sprit. Ett flak med öl eller cider är cirka 7,9 liter, och därmed har familjen totalt smugglat ungefär 35 600 liter alkohol. 

Omräknat till 40-procentig alkohol blir det ungefär 5 000 liter, vilket ska ha kostat familjen 400 000 kronor.

Bilden föreställer ett annat beslag av alkohol. Foto: Janerik Henriksson/TT

Byggde om bil för att kunna smuggla alkohol

Vid vissa resor möttes familjemedlemmarna upp i Danmark och fördelade upp den inköpta alkoholen i två bilar för att minska risken att bli ertappad vid svenska gränsen. 

Familjen har vid sina resor använt en ombyggd bil med förstärkt stötdämpning. Det har gjorts för kunna ha mer alkohol i bilen, enligt åklagaren.

Två personer åtalas även för att ha köpt av familjens inhandlade alkohol, men man vet ännu inte hur mycket de har tjänat på sin försäljning. 

"Jag har inte gjort något olagligt"

Alla i familjen nekar till brott, och pappan uppger i förhör att han inte har sålt någon alkohol. 

– Det var för eget bruk, men någon gång som present. Jag vet en sak med säkerhet, jag har inte gjort någonting olagligt, säger han.

En familjemedlem kommer även utredas av Försäkringskassan då personen har fått sjukersättning på 50 procent. Tullverket anser det vara suspekt att man klarar att resa till Tyskland och köpa alkohol, och ändå kunna få sjukersättning, enligt Dagens Nyheter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!