Narcissist.
Så ska du agera om du upptäcker att din närstående är narcissist. - Foto: Pexels

Expertens råd: Så hanterar du din relation med en narcissist

Det är inte helt ovanligt att man under livets gång stöter på en och annan narcissist. Men låter du personen komma för nära finns det risk för att du tappar dig själv längs vägen.


Att leva med en narcissist, om det är en nära relation, kan få förödande konsekvenser för ens egna mående och självkänsla – och ofta är det svårt att ta sig ur den.

Psykologen Monica Emanell förklarar för Nyheter24 att det finns en diagnos som heter narcissistisk personlighetsstörning men de allra flesta har inte diagnosen, utan har istället så kallade narcissistiska personlighetsdrag. 

Misstänker du att du själv är narcissist, eller att någon i din närhet är det? Här är tydliga tecknet som kan avslöja en narcissist – beteendet att se upp för

Jag har en relation med en narcissist - vad gör jag?

Men hur ska man egentligen tänka om man har en nära relation till en narcissist?

Monica Emanell har arbetat som psykolog i över 20 år där hon under sitt yrkesliv, utöver samtal med privatpersoner, verkat mycket inom kriminalvården. Där har hon stött på en och annan narcissist, och psykopat, genom åren. 

 Emanell förklarar att det finns en diagnos som heter narcissistisk personlighetsstörning men de allra flesta har inte diagnosen, utan har istället så kallade narcissistiska personlighetsdrag. 

 – När det gäller personlighetsstörningar är hela personligheten narcissistisk. De är jättejobbiga att ha att göra med, säger hon till Nyheter24 och fortsätter: 

 – När det gäller drag kan det vara mer eller mindre. Om man lever tillsammans med en sådan person kan det vara överkomligt beroende på hur mycket det är, och hur man själv är när det gäller att sätta gränser.

Foto: Pexels

Narcissist - tecken att vara uppmärksam på

Monica Emanell menar på att man till en början inte alltid vet att det är en narcissist man har att göra med tills man på något sätt går emot personen. Ofta får man tvärtom ett väldigt positivt intryck av dem i början.

– Ju ytligare relationen är, desto mindre märks det. De personerna kan vara väldigt trevliga när man träffar dem ytligt, de kan vara charmiga, bekräftade och trevliga men skrapar man på ytan ser man de här andra dragen, säger hon till Nyheter24.

En del som har narcissistiska personlighetsdrag kan vara vara väldigt uppblåsta vilket kan göra det lättare att se tecknen, även i ett tidigt skede i relationen. 

Så tacklar du en relation med en narcissist

Om man misstänker att man lever eller umgås med en narcissist är det första steget att lära sig så mycket man kan om det.

– Kruxet i det här är att man tror att man är värdelös, och tror på vad narcissisten säger. Att lära sig mycket om narcissism för att förstå vad de här personerna har för effekt på en, så att man börjar distansera sig från det de säger och inte sväljer det, är viktigt, säger Emanell.

Det är också viktigt, enligt psykologen, att man lär känna sig själv och sina egna anknytningsmönster. Efter det steget kan man börja bygga upp sig själv igen, lära sig att sätta tydliga gränser – särskilt mot narcissisten, vara noga med att umgås med andra och göra saker för sin egen skull.

Foto: Pexel

Vad kan en relation med en narcissist ha för konsekvenser?

Det typiska är att det är en person som är bra på att anpassa sig, och se till andras behov, som är med en narcissist. 

– Om det är mycket av de här dragen leder det gradvis till att den här andra personen försvinner mer och mer som person, tappar bort sig mer, känner sig mer förvirrad, tror att man är misslyckad eller värdelös och att man inte klarar av någonting. Ens självkänsla blir ruckad, och om det är riktigt mycket kan självkänslan bli tillintetgjord, att man till slut knappt vet vem man är eller vad man vill.

Det är i större utsträckning män som har narcissistiska personlighetsdrag, men idag börjar det se lite annorlunda ut.

– Men har sett i studier att de yngre generationerna börjar tjejerna att ta igen det här försprånget, det vill säga att de också är rätt bra på att ta för sig, avslutar Monica Emanell.

Här kan du läsa alla Nyheter24:s artiklar om narcissister och narcissism.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!