Peter Jihde besöker en privatobducent och kryper in i kylen där döda kroppar brukar förvaras.
Peter Jihde besöker en privatobducent och kryper in i kylen där döda kroppar brukar förvaras. - Foto: Stella Pictures/Viaplay

Här lägger sig Peter Jihde i obduktionskylen: "Väldigt trångt"

Privat obduktion visar sig vara en både välbehövlig och lönsam bransch i USA. I kvällens avsnitt av “På gränsen med Peter Jihde” berättar privatobducenten Vida Herrera om de felrapporterade dödsorsakerna och mångmiljonvinsten i branschen.


USA kallas ofta av invånare för “The Greatest Country in the World”. Men samtidigt finns stora brister i samhället. I kvällens avsnitt av “På gränsen med Jihde” lyfter Peter Jihde fram hur allting har sitt pris –  även rättvisan. 

Jihde frågar sig om allting verkligen står rätt till när man måste betala stora summor för att få reda på sanningen.

Chockerande höga summor 

I USA är privata obduktioner ett utbrett fenomen. Peter Jihde befinner sig i Los Angeles där han träffar Vidal “El Muerto” Herrera, en av de största i branschen. I samordning med begravningsbyråer tar Herrera emot kroppar för att genomföra privata obduktioner. Han menar att det finns ett stort behov att fastställa dödsorsaken eftersom familj och närstående undrar. 

– I USA genomförs obduktioner bara om dödsorsaken är tvivelaktig. Vidal kliver in i fall där det finns familjer som tycker att det finns mer att undersöka, eller om de inte tror på på dödsorsaken som den första obduktionen visade, förklarar Jihde. 

Foto: Viaplay

Men en privat obduktion är ingen billig affär. Vidal Herrera berättar att han tar 3800 dollar för en privat obduktion.

Företaget utförde omkring 700 obduktioner 2019, varav Herrera själv genomförde 560 av dem. För alla privata obduktioner tjänade alltså företaget hela 2 660 000 dollar under ett år. 

Peter Jihde: “Jag har aldrig sett en död människa tidigare”

I Vidal Herreras obduktionssal finns en kyl som rymmer sex döda kroppar åt gången. Vid besöket i bårhuset får Peter Jihde idén att krypa in i en av kylarna, där det alltså vanligtvis förvaras lik. 

Han ger ifrån sig ett lätt skrik när obducenten rullar in honom i kylen. 

– Det var väldigt trångt. Det var på något sätt slutgiltigt. Det är nog sällan levande ger sig in där, säger Jihde i en intervju med Expressen.

Foto: Viaplay

Samtidigt som Jihde befinner sig i bårhuset och samtalar med Herrera rullas även en kropp in som senare ska obduceras.

– För mig var det en helt ny situation. Jag har aldrig sett en död människa tidigare, berättar Jihde i intervjun.

Många felaktiga obduktioner varje år

Peter Jihde är kritisk inför att det finns ett behov av privata obduktioner i USA och menar att ett välfungerande samhälle ska kunna klara sig utan Vidal Herrera och hans branschkollegor. Och Herrera är inte oenig med honom.

Herrera menar att det krävs en förändring. På 70-talet obducerades ungefär hälften av alla döda gratis, medan det nu bara sker 0,2 procent kostnadsfria obduktioner. Han menar att många allvarliga fall avvisas och att flera felbehandlingar sker varje år, vilket lämnar honom ständigt sysselsatt. 

Polisen sa att sonen dog av en hjärtinfarkt – men det visade sig vara övervåld

Peter Jihde träffar Katrina som efter sonen Christophers död vände sig till Vidal Herrera. Sonen blev arresterad då han befann sig i ett område där ett bilinbrott skett. 

Polisernas kroppskameror visar att fem poliser satt på Christophers bröstkorg. Han uttryckte flera gånger att han inte kunde andas och förlorade till slut medvetandet. Han kommer till sjukhuset med så pass svåra hjärnskador att han är bortom räddning. 

Foto: Viaplay

Mamma Katrina berättar att hon kände att polisen undvek henne och hennes frågor. När den första obduktionsrapporten visade på hjärtinfarkt kände hon på sig att det inte stämde. Efter att ha genomfört en privat obduktion visade den att den första hade fel, det fanns inga spår på vävnaden som hjärtattacker brukar lämna. Efter tre års rättegång fann domstolen polisen 78 procent skyldig för Christophers död och Katrinas familj fick ett skadestånd på 1,8 miljoner dollar.

"På gränsen med Peter Jihde" sänds på torsdag den 17 februari klockan 21.00 på Viaplay och TV3.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!