Det finns många anledningar till att städer överges.
1 av 5
Det finns många anledningar till att städer överges. - Foto: Montage/Flickr
Utanför Japans kust ligger ön Hashima. Ön kallas även för Gunkanjima vilket betyder "Battleship Island" – den ser nämligen ut som ett skepp.
2 av 5
Utanför Japans kust ligger ön Hashima. Ön kallas även för Gunkanjima vilket betyder "Battleship Island" – den ser nämligen ut som ett skepp. - Foto: TT
Mellan 1887 och 1974 var Hashima en kolgruveanläggning, ägd av Mitsubishi.
3 av 5
Mellan 1887 och 1974 var Hashima en kolgruveanläggning, ägd av Mitsubishi. - Foto: TT
Här bodde 5 239 personer, vilka arbetade för kolgruvan eller hade en familjemedlem som gjorde det.
4 av 5
Här bodde 5 239 personer, vilka arbetade för kolgruvan eller hade en familjemedlem som gjorde det. - Foto: TT
I slutet av 1900-talet minskades efterfrågan på kol och därför lämnades ön 1974. Det var inte förrän 2009, 35 år senare, som ön öppnades för turism.
5 av 5
I slutet av 1900-talet minskades efterfrågan på kol och därför lämnades ön 1974. Det var inte förrän 2009, 35 år senare, som ön öppnades för turism. - Foto: TT

Bilder från 6 övergivna spökstäder som kommer ge dig rysningar

Övergivna projekt och ekonomisk kris kan leda till oväntade ting. Här är några av världens övergivna spökstäder i ett bildspel


Projekt som blir nedlagda, städer som går från att vara bokstavliga guldgruvor till att lämnas efter ekonomiska kriser, och krig som förstört allt i sin väg – det finns många anledningar till att städer överges. Nyheter24 har samlat några av världens övergivna spökstäder i ett bildspel. Läs om de nedan.

Pyramiden, Norge

1910 grundade Sverige en gruvby vid Svalbard i Norge vid namn Pyramiden. 1927 såldes den till Sovjetunionen. Här har det bott som mest 1 200 invånare men från början av 2000-talet har det betraktats som en spökstad. Det är inte tillåtet att beträda byggnaderna om de inte är öppna.

Belchite, Spanien

I provinsen Zaragoza ligger byn Belchite. Under det spanska inbördeskriget 1937 slogs staden till spillror. Två år senare byggdes en ny by upp till minne av den gamla – men står kvar som spökstad.

Bodie, USA

Efter en grupp guldgrävare hittade guld i området Bodie i Kalifornien 1859 utvecklades området till en gruvstad. 1876 upptäcktes malm som innehöll guld, och gruvstaden förvandlades till en vilda västern-stad. I slutet av 1800-talet bodde 5000 - 7000 personer i staden, men i början av 1900-talet lades gruvorna ner och invånarna flyttade därifrån. 1962 blev området officiellt Bodie State Historic Park och besöks av 200 000 varje år.

Oradour-sur-Glane, Frankrike

Det var på den berömda D-dagen 1944 som en tysk division marscherade genom Frankrike, på väg mot Normandie. Enligt ett rykte hölls en tysk SS-officerare fången hos den franska motståndsrörelsen i byn Oradur-sur-Vayres.

En SS-bataljon tog miste på staden – och spärrade istället av byn av Oradur-sur-Glane i syfte att frita officeraren. Kvinnor och barn låstes in i kyrkan, husen plundrades och männen fördes till lador. Där sköts de i benet, för att inte kunna fly, och satte eld på dem. Därefter sprängdes en brandbomb i kyrkan. Totalt dog 642 av stadens invånare.

Efter kriget byggdes en ny by, med samma namn, precis bredvid den gamla. Ruinerna har fått stå kvar som en påminnelse för massakern, och är idag ett populärt turistmål.

Caligo, USA

I San Bernardino County, precis utanför Los Angeles, ligger den tidigare gruvstaden Calico som grundades 1881. Det var fyra guldgrävare som upptäckte silver i området och slog sig ner – och redan året senare hade staden en egen lokaltidning och postkontor. Mellan 1883 och 1885 hade staden över 500 gruvor och 1 200 invånare. Men bara några år senare, 1890, hade staden 3 500 invånare, och inte bara amerikaner utan även kineser, britter, irländare, greker, fransmän och nederländare bodde där.

Vid sekelskiftet sjönk värdet på silver och gruvorna blev ekonomiskt lönsamma. Snart stängdes postkontoret och skolan, och invånarna flyttade ifrån staden.

1951 köptes staden av Walter Knott som såg till att staden såg ut som när den byggdes. 15 år senare gav han bort den till San Bernardino County, som nu har gjort det till en County Regional Park. Staden är nu utsedd till ett historiskt landmärke och man kan campa, simma, fiska, golfa och kolla på gruvorna. Men det är ingen som bor där.

Hashima Island

Det må inte vara en stad, men en hel ö som ligger utanför Japans kust. Ön kallas även för Gunkanjima vilket betyder "Battleship Island" – den ser nämligen ut som ett skepp.

Mellan 1887 och 1974 var Hashima en kolgruveanläggning, ägd av Mitsubishi. Här bodde 5 239 personer, vilka arbetade för kolgruvan eller hade en familjemedlem som gjorde det.

I slutet av 1900-talet minskades efterfrågan på kol och därför lämnades ön 1974. Det var inte förrän 2009, 35 år senare, som ön öppnades för turism.

Bläddra i bildspelet för häpnadsväckande bilder på spökstäderna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.