Onsdag 23 Jun
Stockholm

30 bilder som visar förödelsen efter Tjernobylolyckan

30 bilder som visar förödelsen efter Tjernobylolyckan
30 bilder som visar de fruktansvärda konsekvenserna av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Foto: Oded Balilty AP/TT, Efrem Lukatsky AP/TT

Här är bilderna på förödelsen efter den fruktansvärda Tjernobylolyckan 1986. En mörk dag som vi sent kommer att glömma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan tjugo över ett på natten den 26 april 1986 exploderade reaktor fyra i Tjernobyls kärnkraftverk. Anledningen till den fruktansvärda olyckan var att personalen på kärnkraftverket under natten gjort olika tester och experiment och då stängt av flera av säkerhetssystemen.

300 000 personer tvingades fly

Trettio personer dog direkt i explosionen, men det var bara början. Det radioaktiva avfallet spreds snabbt och Sovjetiska myndigheter beslutade att evakuera alla boende inom en radie av tre mil från kärnkraftverket. På några dagar flyttades 300 000 personer till andra städer och byar.

Många av de boende blev uppmanade att ta med sig så mycket saker eftersom myndigheterna sa att det bara var en tillfällig evakuering. Därför lämnade många föräldrar kvar både pengar, värdefulla ägodelar och barnens leksaker. Saker de aldrig skulle få se igen.

Påverkan på Sverige

Även Sverige påverkades då regn med radioaktivt avfall drog in över landet. Flera tusen renar och andra betesdjur tvingades kastreras av rädsla för att de skulle sprida vidare defekta gener.

Än i dag är marken runt kärnkraftverket för radioaktiv för att bo där. Och det kommer den fortsätta vara i hundratals år framöver. Och än idag insjuknar människor i cancer som en konsekvens av katastrofen. Idag har 93 000 personer dött på grund av indirekta orsaker kopplade till olyckan, beräknar Greenpeace.

Se bilderna i videospelaren ovan!

Vad tycker du om kärnkraft?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela