Polisen rapporterar om bedrägeri, Oxelösund

"Kvinna utsatt för bedrägeriförsök.", skriver polisen på sin hemsida.


Polisen i Södermanland rapporterar detta:

Vid lunchtid under fredagen fick polisen vetskap om ett bedrägeriförsök som inträffat under gårdagen. Den drabbade är en kvinna i 95-årsåldern.

Kvinnan blev uppringd av en person som sa sig arbeta på en bank. Kvinnan ska då ha förstått att det kunde handla om bedrägeri. Kvinnan avslutade samtalet.

Senare blir kvinnan uppringd. Denna gång säger personen att denne har pratat med en anhörig till kvinnan och att kvinnan ska lämna ut bankkortet. Senare kommer en man hem till kvinnan och hämtar bankkortet.

Bankkortet spärrades och inga pengar saknas.

Idag har polis varit hem till kvinnan för förhör. Händelsen utreds som försök till bedrägeri, det finns ingen misstänkt för brottet.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

* Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

* Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer här.

Info om Bedrägeri brott

Antalet anmälningar av Bedrägeri har ökat i Sverige med 19% mellan 2013-2021 *. Oxelösund ligger topp 7 i Sverige i år vad gäller bedrägeri.

Staden med mest antal bedrägerier hittills i år är Norrköping, följt av Linköping och Stockholm.

Kort fakta om Oxelösund

Oxelösund har 11420 invånare och ligger i Södermanland. arje år sedan 2008 hålls segeltävlingen Raymarine2Star med start och målgång vid fiskehamnen.

Google Maps: Oxelösund

* Statistiken kommer från Brottsförebyggande Rådet

/
/
/
dni
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.