Envato.com. Bilden är en genrebild.
Envato.com. Bilden är en genrebild.

Polisen i Motala rapporterar om bedrägeri

"En äldre kvinna har utsatts för ett försök att lura till sig pengar och värdesaker. Tack vare bra agerande kunde det avstyras.", skriver polisen på sin hemsida.


Polisen i Östergötland rapporterar detta:

Så kallade åldringsbrott är brott där gärningspersonerna riktar in sig mot äldre och på olika sätt vill komma över värdesaker. Ett relativt vanligt tillvägagångssätt är att de ringer den äldre personen och genom olika förklaringar vill få den äldre personen trygg i att lämna ifrån sig uppgifter eller värdesaker.

I detta ärende ringde en person till den äldre kvinnan och sa att de skulle skicka en väktare för att ta hand om personens värdeföremål då det fanns risk att de skulle stjälas. Kvinnan fattade misstanke och tog kontakt med en anhörig som i sin tur kontaktade polisen.

En patrull har tagit upp anmälan om försök till bedrägeri.

Brottsförebyggande information
Just misstänksamheten som den här äldre kvinnan hade är så viktig. Prata gärna med dina äldre anhöriga om att ifrågasätta när någon ringer dem och ber dem lämna ifrån sig något. Oavsett om det är uppgifter eller värdesaker. Inga seriösa aktörer agerar på det sättet men bedragarna är oftast väldigt bra på att bygga förtroende. Kontakta polisen och gör en anmälan om du utsätts för ett bedrägeriförsök.

Läs mer här.

Info om Bedrägeri brott

Antalet anmälningar av Bedrägeri har ökat i Sverige med 31% mellan 2013-2021 *. Motala ligger topp 10 i Sverige i år vad gäller bedrägeri.

Staden med mest antal bedrägerier hittills i år är Stockholm, följt av Norrköping och Linköping.

Kort fakta om Motala

Motala ligger i Östergötland och har 31340 invånare. Staden ligger vid Göta kanal och Motala ström mellan sjöarna Vättern och Boren.

* Statistiken kommer från Brottsförebyggande Rådet

/
/
/
dni
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!