Påskmat till extrapris? Jo, om du prickar in det som butikerna har särskilt höga rabatter på för att locka in dig i butiken. Arkivbild.
Påskmat till extrapris? Jo, om du prickar in det som butikerna har särskilt höga rabatter på för att locka in dig i butiken. Arkivbild. - Foto: TT

Butikernas lockpriser slår rekord inför påsk

När matpriserna rusar blir vi allt mer mottagliga för rabatter och erbjudanden. Just nu är det rekordhöga rabatter i butikernas flygblad.Allt för att locka in oss i butikerna, enligt Matpriskollen.


Fakta: Matpriskollen och andra prisjämförelseappar

Det finns olika tjänster och appar för konsumenter som vill ha koll på priserna. Dels har butikerna egna appar med sina erbjudanden, dels finns appar som Matpriskollen och Ereklamblad.se

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter, och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Matpriserna rusar, och för att dämpa chocken blir vi mer benägna att lockas av extrapriser. Inte minst i påsk, den tredje största mathelgen under året.

Det är i alla fall vad butikerna utgår ifrån när de utformar sina extraerbjudanden där rabatterna nu är rekordhöga, enligt enligt Ulf Mazur, grundare av gratisappen Matpriskollen, som gör prisjämförelser mellan olika matbutikers erbjudanden.

Rekordrabatter

— På första sidan i flygbladen är det extrema lockpriser.

Men det gäller extrapriserna. I övrig blir maten snabbt allt dyrare, och ännu har vi inte sett effekterna av Rysslands invasion i Ukraina. De prisökningar som syns nu härrör till stor del från prisökningar på råvaror, frakter och förpackningsmaterial som uppstod i höstas. Bara under mars månad steg matpriserna med 1,1 procent. Det är lika mycket som under hela förra året, konstaterar Ulf Mazur. Nu spår han att matpriserna kan öka så mycket som 10 procent i år, utifrån hur det har sett ut hittills i år.

Rabatterna och erbjudandena är till för att locka till sig folk, förklarar han.

— Det är så viktigt att få in kunderna i butiken

Gungor och karuseller för butikerna - köper du laxen till extrapris kanske du betalar fullt pris för det andra. Arkivbild.

Då kan butiken ta igen på gungorna vad de förlorar på karusellen – om de ger riktigt, riktigt bra pris på några varor så hoppas de att vi ska handla även resten av det vi behöver i samma butik.

Lockpriser

— Ju dyrare det blir, desto hårdare håller vi i plånboken.

Hans Matpriskollen har undersökt hur rabatterna hos butiker i hela landet ser ut. Det visar sig att de bästa erbjudandena, som finns på flygbladens förstasidor gör att varorna kostar nästan 40 procent mindre än ordinarie pris i genomsnitt. Kyckling, läsk och färska jordgubbar går att handla till priser som var aktuella för flera, flera år sedan. I vanliga fall brukar rabatterna handla om mellan 20 och 25 procent.

— Jag har hållit på med det här väldigt länge, men det här är rekordrabatter.

Det lönar sig stort att kolla upp var man köper billigast, särskilt nu när priserna stiger och rabatterna är så höga, understryker Ulf Mazur.

— Det kan kännas lite skämmigt för många att kolla extrapriser och byta butik. Men många yngre har inte samma känsla. De går till fler butiker varje vecka, de är multilojala, säger Ulf Mazur.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Viaplay byter ut delar av styrelsen

Polischef efter mordet: Fortsätt visa kurage

En pappa sköts till döds i en gångtunnel, enligt medier efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng. Polismästare Carin Götblad hoppas att privatpersoner kommer fortsätta våga visa civilkurage ändå. Annars riskerar vi att få ett totalt laglöst samhälle, säger hon.

Inget människorov i Mellerudsfallet

De tre flickorna uppges själva ha sagt att de hållits inlåsta. Brottsrubriceringen som är aktuell är dock enbart misshandel, rapporterar Göteborgs-Posten.

Ministern: Maximalt 180 miljoner med ny asylpakt

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) påstår att medier fabulerar i rapporteringen om EU:s nya migrationspakt. Det handlar inte om att betala miljarder för att slippa asylsökande utan om maximalt 180 miljoner kronor per år, enligt ministern.

De godaste nyheterna på länge för svensk ekonomi

Alla trodde att prisökningstakten skulle sjunka. Men ändå överraskades de flesta av hur mycket den minskade. – Nu är vi nästan i mål, säger Arturo Arques som är Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Rättvik

1 timme sedan
"två personbilar har kolliderat på Lv301 i höjd med Nedre Gärdsjö, norr om Rättvik.", skriver polisen på sin hemsida.