Påskmat till extrapris? Jo, om du prickar in det som butikerna har särskilt höga rabatter på för att locka in dig i butiken. Arkivbild.
Påskmat till extrapris? Jo, om du prickar in det som butikerna har särskilt höga rabatter på för att locka in dig i butiken. Arkivbild. - Foto: TT

Butikernas lockpriser slår rekord inför påsk

När matpriserna rusar blir vi allt mer mottagliga för rabatter och erbjudanden. Just nu är det rekordhöga rabatter i butikernas flygblad.Allt för att locka in oss i butikerna, enligt Matpriskollen.


Fakta: Matpriskollen och andra prisjämförelseappar

Det finns olika tjänster och appar för konsumenter som vill ha koll på priserna. Dels har butikerna egna appar med sina erbjudanden, dels finns appar som Matpriskollen och Ereklamblad.se

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter, och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Matpriserna rusar, och för att dämpa chocken blir vi mer benägna att lockas av extrapriser. Inte minst i påsk, den tredje största mathelgen under året.

Det är i alla fall vad butikerna utgår ifrån när de utformar sina extraerbjudanden där rabatterna nu är rekordhöga, enligt enligt Ulf Mazur, grundare av gratisappen Matpriskollen, som gör prisjämförelser mellan olika matbutikers erbjudanden.

Rekordrabatter

— På första sidan i flygbladen är det extrema lockpriser.

Men det gäller extrapriserna. I övrig blir maten snabbt allt dyrare, och ännu har vi inte sett effekterna av Rysslands invasion i Ukraina. De prisökningar som syns nu härrör till stor del från prisökningar på råvaror, frakter och förpackningsmaterial som uppstod i höstas. Bara under mars månad steg matpriserna med 1,1 procent. Det är lika mycket som under hela förra året, konstaterar Ulf Mazur. Nu spår han att matpriserna kan öka så mycket som 10 procent i år, utifrån hur det har sett ut hittills i år.

Rabatterna och erbjudandena är till för att locka till sig folk, förklarar han.

— Det är så viktigt att få in kunderna i butiken

Gungor och karuseller för butikerna - köper du laxen till extrapris kanske du betalar fullt pris för det andra. Arkivbild.

Då kan butiken ta igen på gungorna vad de förlorar på karusellen – om de ger riktigt, riktigt bra pris på några varor så hoppas de att vi ska handla även resten av det vi behöver i samma butik.

Lockpriser

— Ju dyrare det blir, desto hårdare håller vi i plånboken.

Hans Matpriskollen har undersökt hur rabatterna hos butiker i hela landet ser ut. Det visar sig att de bästa erbjudandena, som finns på flygbladens förstasidor gör att varorna kostar nästan 40 procent mindre än ordinarie pris i genomsnitt. Kyckling, läsk och färska jordgubbar går att handla till priser som var aktuella för flera, flera år sedan. I vanliga fall brukar rabatterna handla om mellan 20 och 25 procent.

— Jag har hållit på med det här väldigt länge, men det här är rekordrabatter.

Det lönar sig stort att kolla upp var man köper billigast, särskilt nu när priserna stiger och rabatterna är så höga, understryker Ulf Mazur.

— Det kan kännas lite skämmigt för många att kolla extrapriser och byta butik. Men många yngre har inte samma känsla. De går till fler butiker varje vecka, de är multilojala, säger Ulf Mazur.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.