Sveriges dyraste gator
Vilka är Sveriges dyraste gator? Nyheter24 vet svaret. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/ och Fotograferna Holmberg/TT/

Sveriges dyraste gator – priserna på de populära adresserna

Publicerades: 28 Apr 2022, 10:44, Uppdaterades: 28 Apr 2022, 14:36

För den som vill bo på Sveriges populäraste adresser, kostar det därefter. Men vilka är egentligen de dyraste gatorna i Sverige? Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik, som Fastighetsbyrån sammanställt.


Siffrorna baseras på försäljning av bostadsrätter och villor de senaste två åren – från april 2020 till mars 2022. De gator som haft mindre än fem försäljningar redovisas inte i statistiken. 

Här är de dyraste adresserna i Stockholm

På förstaplats, med ett snittpris på hela 18,8 miljoner kronor, ligger Villavägen i Danderyd, norr om Stockholm. På andraplats följer Majvägen i Bromma, väster om Stockholm, med ett snittpris på ca 18,1 miljoner kronor. 

Strandvägen i Stockholm ligger högst när det kommer till dyrast kvadratmeterpris, på 171 932 kr/kvm. Efter Strandvägen dyker Åbroddsvägen i Nacka Saltsjö-Boo upp, med ett kvadratmeterpris på 162 145 kr/kvm. 

Strandvägen, Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT/

Tredje dyraste gatan i Sverige finns i Skåne

På tredjeplatsen återfinns i Skåne, närmare bestämt Norra Villavägen i Lomma. Snittpriset ligger där på ca 18 miljoner kronor.

– Stora, pampiga villor med generösa tomter på ostört läge nära havet. Det är en gata som under lång tid förtjänat sin status och har ett upparbetat gott rykte. Här vill man bo, säger Johanna Jarl, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lomma, i Fastighetsbyråns pressmeddelande. 

Stranden i Lomma. Foto: Johan Nilsson/TT/

Här är den dyraste gatan att bo på i Göteborg

Majoriteten av de dyraste gatorna ligger i Stockholmsområdet. Men på en sjunde plats återfinns Olof Skötkonungsgatan i området Örgryte i Göteborg. Snittpriset där ligger på 16,6 miljoner kronor. 

På plats nio återfinns Lilletummens väg i Torslanda, där många av villorna har panoramautsikt över Göteborgs norra skärgård. Snittpriset där ligger på 16,2 miljoner kronor. 

Göteborgs skärgård. Foto: Adam Ihse/TT

Stora skillnader på huspriser i olika län 

Det finns dock flera attraktiva adresser till lägre priser för den som kan tänka sig att lämna storstäderna. På Blekinge läns dyraste gata, Kilströmskajen i Karlskrona, ligger snittpriset för en bostad på ca 4,2 miljoner kronor. 

– Det är slående att se de höga snittpriserna på topplistan, men även att det är så stor skillnad mellan de dyraste adresserna i olika län. I år utmanar Norra Villavägen i Bjärred och två adresser i Göteborg Stockholm-gatorna som tidigare varit ensamma på topplistan, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån och fortsätter:

– Det handlar överlag om prestigefulla adresser i attraktiva områden och exklusiva bostäder som sällan kommer ut på marknaden.

Här är 10 dyraste adresserna i Sverige 

1. Villavägen, Danderyd, Stocksund: 18 830 000 kr i snittpris.

2. Majvägen, Bromma, Stockholm: 18 111 667 kr i snittpris.

3. Norra Villavägen, Lomma, Bjärred: 18 083 333 kr i snittpris.

4. Drakskeppsvägen, Täby: 17 335 714 kr i snittpris.

5. Constantiavägen, Lidingö: 16 956 250 kr i snittpris.

6. Åkervägen Lidingö: 16 835 714 kr i snittpris.

7. Olof Skötkonungsgatan, Göteborg: 16 625 000 kr i snittpris.

8. Norevägen, Danderyd, Djursholm: 16 600 000 kr i snittpris.

9. Lilletummens väg, Göteborg, Torslanda: 16 320 000 kr i snittpris.

10. Frejavägen, Danderyd, Djursholm: 16 316 667 kr i snittpris.

Relaterat
Senaste nytt

Många elsparkcyklar olagliga på allmän väg

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Svenske instruktören: "Skicka vykort från Krim"

De ukrainska soldaterna har lärt sig stridsfordon 90 på några veckor. Några har kommit direkt från fronten – andra har helt saknat militär erfarenhet. Vi har stort förtroende både för eleverna och för vagnarna, säger svenska instruktören Sanna.

Översten: Bästa vagnen vi har

Stridsfordonen som Sverige skänker är specifikt skapade för att kunna stå emot ryska angrepp. Nu är målet att Ukraina ska ställa om från försvar till anfall – och erövra förlorad mark.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.