Sveriges dyraste gator
Vilka är Sveriges dyraste gator? Nyheter24 vet svaret. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/ och Fotograferna Holmberg/TT/

Sveriges dyraste gator – priserna på de populära adresserna

För den som vill bo på Sveriges populäraste adresser, kostar det därefter. Men vilka är egentligen de dyraste gatorna i Sverige? Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik, som Fastighetsbyrån sammanställt.


Siffrorna baseras på försäljning av bostadsrätter och villor de senaste två åren – från april 2020 till mars 2022. De gator som haft mindre än fem försäljningar redovisas inte i statistiken. 

Här är de dyraste adresserna i Stockholm

På förstaplats, med ett snittpris på hela 18,8 miljoner kronor, ligger Villavägen i Danderyd, norr om Stockholm. På andraplats följer Majvägen i Bromma, väster om Stockholm, med ett snittpris på ca 18,1 miljoner kronor. 

Strandvägen i Stockholm ligger högst när det kommer till dyrast kvadratmeterpris, på 171 932 kr/kvm. Efter Strandvägen dyker Åbroddsvägen i Nacka Saltsjö-Boo upp, med ett kvadratmeterpris på 162 145 kr/kvm. 

Strandvägen, Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT/

Tredje dyraste gatan i Sverige finns i Skåne

På tredjeplatsen återfinns i Skåne, närmare bestämt Norra Villavägen i Lomma. Snittpriset ligger där på ca 18 miljoner kronor.

– Stora, pampiga villor med generösa tomter på ostört läge nära havet. Det är en gata som under lång tid förtjänat sin status och har ett upparbetat gott rykte. Här vill man bo, säger Johanna Jarl, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lomma, i Fastighetsbyråns pressmeddelande. 

Stranden i Lomma. Foto: Johan Nilsson/TT/

Här är den dyraste gatan att bo på i Göteborg

Majoriteten av de dyraste gatorna ligger i Stockholmsområdet. Men på en sjunde plats återfinns Olof Skötkonungsgatan i området Örgryte i Göteborg. Snittpriset där ligger på 16,6 miljoner kronor. 

På plats nio återfinns Lilletummens väg i Torslanda, där många av villorna har panoramautsikt över Göteborgs norra skärgård. Snittpriset där ligger på 16,2 miljoner kronor. 

Göteborgs skärgård. Foto: Adam Ihse/TT

Stora skillnader på huspriser i olika län 

Det finns dock flera attraktiva adresser till lägre priser för den som kan tänka sig att lämna storstäderna. På Blekinge läns dyraste gata, Kilströmskajen i Karlskrona, ligger snittpriset för en bostad på ca 4,2 miljoner kronor. 

– Det är slående att se de höga snittpriserna på topplistan, men även att det är så stor skillnad mellan de dyraste adresserna i olika län. I år utmanar Norra Villavägen i Bjärred och två adresser i Göteborg Stockholm-gatorna som tidigare varit ensamma på topplistan, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån och fortsätter:

– Det handlar överlag om prestigefulla adresser i attraktiva områden och exklusiva bostäder som sällan kommer ut på marknaden.

Här är 10 dyraste adresserna i Sverige 

1. Villavägen, Danderyd, Stocksund: 18 830 000 kr i snittpris.

2. Majvägen, Bromma, Stockholm: 18 111 667 kr i snittpris.

3. Norra Villavägen, Lomma, Bjärred: 18 083 333 kr i snittpris.

4. Drakskeppsvägen, Täby: 17 335 714 kr i snittpris.

5. Constantiavägen, Lidingö: 16 956 250 kr i snittpris.

6. Åkervägen Lidingö: 16 835 714 kr i snittpris.

7. Olof Skötkonungsgatan, Göteborg: 16 625 000 kr i snittpris.

8. Norevägen, Danderyd, Djursholm: 16 600 000 kr i snittpris.

9. Lilletummens väg, Göteborg, Torslanda: 16 320 000 kr i snittpris.

10. Frejavägen, Danderyd, Djursholm: 16 316 667 kr i snittpris.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.