Bostad

En bostad är ett rum, hus eller en lägenhet som fler eller en personer bor i. En bostad innehåller vanligtvis utrymme för, hygien sömn och matlagning. Bostäder kategoriseras utifrån om det är en bostadsrätt, hyresrätt, kollektiv hyresrätt, eget hem eller ägarlägenhet.


Det finns flera olika boendetyper som kan vara till för alla eller riktar in sig på en speciell målgrupp. 


Hyresrätt – Är en bostad du inte äger, utan hyr av hyresvärden som äger bostaden.


Ägarbostad – är en bostad som ägs direkt, istället för att ha en andel i en förening som egentligen äger bostaden.


Villa – Ett eget bostadshus med en eller två bostäder och tillhörande tomt.


Bostadsrätt – En bostad som du har rätt att nyttja mot en andel som du köper i bostadsrättsföreningen.


Kollektiv – är en delad bostad som du tillsammans med dina grannar eller rumskompisar tar ansvar för huset eller byggnaden.


Studentbostad – Bostäder som är gjorda för studenter.


Äldreboende – Oftast ett eget rum eller lägenhet med tillgång till gemensamma utrymmen som, vardagsrum matsal, uteplats och trädgård.


Fritidshus – En stuga, ett hus eller ett torp på landsbygden som är utformat efter att bara bo i huset under vissa perioder. De kan vara energisnåla och anpassade utefter klimatet på landstället.


Radhus – Bostadshus som är sammanlänkade i väggarna och har en större boyta än 50 kvadratmeter.


Källa: Wikipedia


Stockholm, Vasastan
Lägenheter i Stockholm. Bildkälla: Lars Pehrson
igår 03:04
En man i 50-årsåldern blev under natten till söndagen misshandlad av ett tonårsgäng i ett villaområde i Hässelby i nordvästra Stockholm. Mannen ska ha konfronterat ungdomarna och fått allvarliga skador.
2 dagar sedan 07:16
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.
3 dagar sedan 10:42
En tredje person har gripits, misstänkt för att ha beordrat attacken mot den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef.
16 Apr, 16:33
Maria Friström, 43, ägnar sig åt flipping. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om hur man kan höja värdet på sin bostad.
15 Apr, 11:49
Hyrorna har höjts till rekordnivåer för tusentals hyresgäster 2024. Läs mer på Nyheter24 om hyreshöjningarna 2024 och var de höjts mest.
15 Apr, 11:06
För lite fokus på tillväxt, för få satsningar på byggsektorn och ett svek mot pensionärer och kvinnor. Kritiken mot regeringens vårbudget rasslar in – från både höger och vänster.
13 Apr, 06:30
En första räntesänkning från Riksbanken kryper allt närmare. Det behöver inte nödvändigtvis betyda ett kraftigt prislyft på bostadsmarknaden. Räkna med fler objekt men små prisförändringar enligt en bedömare.
12 Apr, 21:00
Den italienska modedesignern Roberto Cavalli har dött vid 83 års ålder, rapporterar AFP.
12 Apr, 07:52
Torrschampo pekas ut som utlösande faktor i en stor radhusexplosion i Danmark. Fyra barn och en kvinna ligger kritiskt skadade på Rigshospitalet i Köpenhamn.
9 Apr, 06:02
Bostadsmarknaden har fått liv igen. Under mars månad steg priserna med 1,8 procent, något som bara skett vid ett tidigare tillfälle de senaste åren. Räkna dock inte med något prisrally, tror flera aktörer.
8 Apr, 14:40
En patient i Kronobergs län fick så svåra skallskador under en sjukresa att han senare avled. Polisen har inlett en utredning om vållande till annans död, rapporterar Smålandsposten.
7 Apr, 19:42
De höga boräntorna har lagt en våt filt över bostadsmarknaden. Men nu har marknaden börjar väckas till liv igen, enligt ny statistik från Hemnet.
4 Apr, 16:48
En hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor efter att ha betalat för hög hyra i flera år. Betalar du för hög hyra? Läs mer på Nyheter24!
4 Apr, 05:16
Minst tolv kvinnor misstänks ha mördats i Sverige under årets tre första månader. I de flesta fall är det en man i kvinnans närhet som misstänks för mordet. Om det visar sig stämma är det en oroväckande hög siffra, säger Moa Mannheimer, dödsfallsutredare på Socialstyrelsen.
3 Apr, 21:16
Talmannen i det sydafrikanska parlamentet, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, avgår med omedelbar verkan efter anklagelser om korruption.
3 Apr, 12:22
Den tidigare ordföranden för det spanska fotbollsförbundet Luis Rubiales har återvänt till Spanien. Han greps på flygplatsen i Madrid, förhördes men släpptes några timmar senare. Rubiales är under utredning för bland annat korruptionsbrott.
31 Mar, 17:48
Tidig nedkylning ska testas som en ny behandlingsmetod för patienter som drabbats av hjärtstopp, skriver Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.
31 Mar, 12:58
En kvinna i Åmål ringde under natten till söndag in till polisen och sade att hon blivit våldtagen i sin egen bostad av en okänd man under natten.
30 Mar, 21:02
I Tel Aviv drabbade demonstranter och israelisk polis samman i samband med regimkritiska protester. Palestinska protester mot kriget i Gaza genomfördes samtidigt i Galileen.
30 Mar, 19:34
En man i 80-årsåldern fick föras till sjukhus för kontroll efter att det börjat brinna i hans lägenhet i Skara, rapporterar Skaraborgs Läns Tidning.
1 2 3 4 ... 60