Handelsbanken räknar med oroliga tider för hushållen. Arkivbild.
Handelsbanken räknar med oroliga tider för hushållen. Arkivbild. - Foto: TT

Handelsbanken räknar med smällar för hushållen

Handelsbanken ser orosmoln torna upp sig över hushållen som drabbas av både stigande priser och höjda räntor när inflationen ska bekämpas, enligt en ny konjunkturrapport.


Globalt sett bidrar Rysslands krig i Ukraina till en avmattad tillväxt och till att de redan höga inflationssiffrorna drivs upp, skriver Handelsbanken i sin prognos.

För Sveriges del räknar banken med en fortsatt stigande inflation som landar på cirka 6 procent under 2022. Därefter väntas den sjunka tillbaka de kommande åren, enligt prognosen.

Situationen gör att Riksbanken väntas höja räntan med en halv procentenhet i juni. Därefter bedöms räntehöjningarna fortsätta upp till 1,75 procent, skriver banken.

"Den snabba ränteuppgången kommer kännas för hushåll och företag och framåt 2023 räknar vi med att motvinden för BNP tilltar rejält", säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman, i ett pressmeddelande.

Enligt banken har Sverige "muskler att hantera en utveckling som drabbar hushållen", men de beskriver samtidigt "en svår balansgång, då en alltför expansiv finanspolitik skulle elda på inflationen".

”Ännu snabbare räntehöjningar ökar risken för exempelvis ett ras i bostadspriserna och en allvarlig lågkonjunktur”, säger Christina Nyman.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.