Anton Siluanov. Bild från ett G20-möte i Rom förra året.
Anton Siluanov. Bild från ett G20-möte i Rom förra året. - Foto: TT

Ukrainakriget "biljonbonus" för ryska oljekassan

Ryssland väntas få in "upp till en biljon rubel" ytterligare i olje- och gas-intäkter i år jämfört med tidigare prognoser, säger finansminister Anton Siluanov. Mångmiljardökningen beror till stor del på landets anfallskrig mot Ukraina, som tryckt upp priserna på fossila bränslen.


— Vi väntar oss upp till en biljon rubel (150 miljarder kronor) i extra olje- och gasintäkter, enligt den prognos vi nu gjort, säger Siluanov i ett tal som statlig rysk tv visar delar av.

Ökningen kommer alltså sig av att världen trots kriget fortsätter köpa ryska råvaror. Samtidigt har Ryssland nya utgifter med anledning av det blodiga kriget, så det finns ingen möjlighet att lägga undan något av denna "biljonbonus", inskärper Siluanov.

— Vad gäller pengarna till "specialoperationen" så krävs oerhörda resurser.

I Ryssland är det förbjudet att kalla kriget något annat än "en specialoperation".

Hånar Europa

Utöver direkta krigsutgifter vill ryska regeringen stödja landets pensionärer med större utbetalningar, och även sjösätta allmänna stödpaket till ekonomin.

Västvärlden har infört en lång rad straffåtgärder mot Ryssland på grund av kriget. Men EU-länder tycker sig än så länge vara för beroende av olja och gas för att stoppa den handeln. Även länder som Indien rapporteras fortsätta handla Rysslands fossila bränslen som vanligt.

President Vladimir Putin har hånat Europas "kaotiska åtgärder" just för att de kan leda till ökande intäkter för Ryssland.

Lyckades betala

Samtidigt får sanktionerna ändå svåra konsekvenser för Rysslands möjligheter till internationella affärer. Ett tillstånd som USA haft för Ryssland att via amerikanska banker göra skuldavbetalningar i utländska valutor löpte ut i torsdags, och myndigheterna i Washington gjorde klart att det inte kommer att förnyas.

Därmed ökar risken att Ryssland i sommar gör ett slags unik konkurs – ett finansiellt haveri som inte beror på att landet har slut på pengar, utan av att det saknar möjligheter att föra över medlen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Å andra sidan lyckades Ryssland göra två obligationsavbetalningar på fredagen, trots att USA:s tillstånd löpt ut, uppger Siluanov enligt Reuters. Nästa större avbetalningar är i slutet av juni, och Ryssland säger sig nu arbeta på vilka metoder som kan användas för att göra dem.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.