Bostadsrättsinnehavare riskerar en dubbelsmäll.
Bostadsrättsinnehavare riskerar en dubbelsmäll. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Hushållen som riskerar dubbelsmäll när räntan stiger: "Skillnad"

Med inflation och stigande räntor finns det vissa hushåll som riskerar att drabbas av en dyr dubbelsmäll.
– Det kommer bli stor skillnad, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, till SVT.


Det var i slutet av april som Riksbanken höjde styrräntan till 0,25 procent – något som beskrivits som bara början på en serie av höjningar.

Enligt Swedbanks prognos lär styrräntan stiga med 1,5 procent redan till april nästa år, vilket också betyder att boräntan dubbleras.

– Vi räknar med att boendekostnaderna kommer öka kraftigt, vi tror att boräntan kommer landa på drygt 3 procent, det kommer bli stor skillnad, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, till SVT.

Här kan du läsa om hur du kan spara pengar under inflationstider.

Hög ränta kan leda till dubbelsmäll

De som äger en bostadsrätt i Stockholm lär, enligt Swedbanks prognos, få betala 4 400 - 5 500 kronor mer i ränta. Men det slutar inte där.

Det är nämligen inte bara det privata bolånet som blir dyrare, utan även bostadsrättsföreningar kommer att behöva kompensera den stigande räntan med högre avgifter.

– Rådet till alla som bor i en bostadsrättsförening är att läsa årsredovisningen noga och ta hänsyn till föreningens lån när man bestämmer sig för om man ska binda räntan eller inte på sina egna bolån, säger Arturo Arques till SVT och fortsätter:

– Bor du i nyproducerat har föreningen oftast större lån än om du bor i ett hus från säg 80-talet.