Riksbankschefen Stefan Ingves har flaggat för framtida räntehöjningar.
Riksbankschefen Stefan Ingves har flaggat för framtida räntehöjningar. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så kan du spara pengar under inflationen: "Ett litet gräv"

Inflationen har smällt till rejält och för många innebär det en något tommare hushållskassa. Så hur ska man då spara pengar i denna tid – och finns det någonting man bör undvika?


Drivmedel, kaffe, öl och el är bara ett fåtal av de saker vars priser stigit under de senaste månaderna – och dyrare lär det bli.

Inflationen i Sverige är den högsta på flera decennier och för att göra sig redo inför ännu tuffare ekonomiska tider kan det vara en idé att börja spara. 

Så sparar du pengar i inflationstider

Men hur ska man tänka kring sitt sparande i dessa tider?

– Att våga ha fler än en bank är en bra satsning för konsumenterna, säger Patrick Siegbahn, finansiell rådgivare vid Småspararguiden, till SVT.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, pekar istället på att försöka skapa sig en överblick över utgifterna. Finns det onödiga kostnader varje månad, i form av till exempel prenumerationstjänster som inte används?

– Gör ett litet gräv i den egna ekonomin och strama åt där det är möjligt, säger hon till SVT.

Avråder från kryptovalutor och guld

De pengar man kan spara ska, enligt Patrick Siegbahn, fortsättningsvis placeras på olika ställen: på börsen vid långsiktigt sparande och på banken vid mer kortsiktigt sparande.

Till den som tänkt tanken att investera sparpengar i kryptovaluta eller guld kommer Siegbahn med ett tydligt besked: gör det inte.

– Guld ger väldigt låg avkastning över tid, och kryptovalutor är bara väldigt farligt att hålla på med, säger han till SVT.

/
/