Sofia Österberg jobbar som elektriker och ger sina bästa tips för att få ner elräkningen.
Sofia Österberg jobbar som elektriker och ger sina bästa tips för att få ner elräkningen. - Foto: Ida Marie Odgaard/TT och Tiktok/Strong_stuff

Elektrikerns superenkla knep – så förbrukar du 80 procent mindre el

Elpriserna väntas nå nya toppar i vinter. Nyheter24 frågade därför elektrikern Sofia Österberg om hennes bästa knep för att hålla nere elräkningen – och det finns en viss enkel åtgärd som hon rekommenderar alla att göra.


Mycket pekar på att vi går mot en rekorddyr vinter vad gäller elen. För att kostnaderna inte ska fortsätta skena iväg kommer många att behöva se över sin elförbrukning – och kanske dra ner på användningen av vissa saker i hushållet.

Här kan du läsa mer om hur dyr december månad förväntas bli

Elektrikerns tips – så sänker du elräkningen 

Några av de som har allra bäst på koll på el är just elektrikerna. Nyheter24 frågade därför elektrikern Sofia Österberg, 33, om vilken som är den allra största elslukaren i många hem. 

Och det visar sig vara en relativt enkel lösning som kan få ner din elförbrukning rejält. Sofia rekommenderar nämligen alla att byta ut sina halogenlampor mot LED-lampor.

– Gamla glödlampor drar otroligt mycket mer el än LED-lampor. Om du använder en LED-lampa istället för en halogen så förbrukar du 80 procent mindre el, och den håller tio till tjugo gånger längre än en vanlig glödlampa. Bara där har du tjänat jättemycket, säger Sofia Österberg till Nyheter24 och fortsätter: 

– Du kan tjäna så pass mycket mer på att byta till LED, och så slipper du gå och köpa och byta till nya glödlampor hela tiden, vilket är dåligt för både miljön och plånboken. Det skulle jag rekommendera alla till att göra. 

Elektrikern tipsar – det här ska du undvika när elpriserna skenar 

Sofia rekommenderar även att skaffa system som man kan ha i mobilen för att undvika att någon onödig pryl står och slukar onödig el. 

– Det finns system där du själv kan lägga in så att du stänger av allt samtidigt för att undvika att en onödig lampa står och lyser eller att något används som inte bör vara igång, berättar Sofia Österberg för Nyheter24. 

El
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.