Onsdag 28 Sep
Stockholm

Pundet skakas av stor brittisk skattesänkning

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng. Arkivbild
Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng. Arkivbild. Foto: TT

Pundet faller hårt och räntorna på brittiska statspapper lyfter kraftigt sedan Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng lagt fram ett gigantiskt lånefinansierat paket av skattesänkningar och elsubventioner.Paketet beskrivs som det största i sitt slag sedan 1972.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— Vi lovade att prioritera tillväxt, säger Kwasi Kwarteng inför parlamentet.

Kritik mot förslaget lät dock inte vänta på sig. Och det är inte bara oppositionen i parlamentet i London som reagerar.

— Naivt, säger Lawrence Summers, professor vid Harvard University och finansminister i USA 1999-2001.

"Värsta makroekonomiska politiken"

Han varnar för att det brittiska pundet nu kan vara på väg att rasa ned under dollarns värde.

— Jag tror Storbritannien kommer att kommas ihåg för att ha fört den värsta makroekonomiska politiken av alla större länder på mycket länge, tillägger han.

Han pekar på hur skattesänkningar har föregåtts av brexit och vad han beskriver som en alldeles för sen centralbanksreaktion på inflationsproblemet.

Förslaget från Liz Truss regering är att sänka marginalskatten för höginkomsttagare till 40 procent från dagens 45 procent och samtidigt dra ned inkomstskatten till 19 procent, från 20 procent. Ett omstritt tak för bankbonusar ryker också samtidigt som det ska satsas stora belopp på elsubventioner till företag och hushåll de kommande två åren.

Ökar lånebehovet

Dessutom vill regeringen ta bort en stämpelavgift vid fastighetsaffärer.

Totalt beräknas paketet kosta 161 miljarder pund (motsvarande 2 000 miljarder kronor) på fem år. Det beskrivs som den största i sitt slag sedan 1972, då en ovanligt expansiv budget ledde till en ond spiral av brittisk inflation som det krävdes IMF-lån för att reda ut.

Finansieringen ökar den brittiska statens lånebehov radikalt samtidigt som ränteläget är på väg uppåt i den inflationsvåg som sveper över världen, vilket fått kritiker att varna för att den brittiska statsskulden nu riskerar att snabbt nå upp till ohållbara nivåer.

Oppositionen kritisk

Oppositionen vänder sig även mot profilen på satsningen, som beskrivs som alltför generös mot de rika och inflationsdrivande.

Bara elsubventionerna beräknas av regeringen kosta omkring 60 miljarder pund under kommande halvår, medan skattesänkningarna beräknas kosta 26,7 miljarder pund under 2023, 31,4 miljarder 2024 och 44,8 miljarder 2026.

Pundet har inför skattesänkningspaketet tappat omkring en femtedel av sitt värde och föll omedelbart efter presentationen av paketet ned under 1:11 dollar per pund, den lägsta nivån sedan 1985.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.