Kostnaden för att privatleasa bil har redan ökat med upp till tio procent, enligt branschorganisationen M Sverige. Arkivbild.
Kostnaden för att privatleasa bil har redan ökat med upp till tio procent, enligt branschorganisationen M Sverige. Arkivbild. - Foto: TT

Dyrare leasingavtal – trots "fast avgift"

Den som vill leasa en bil kan lockas av att företagen marknadsför sig med fasta avgifter. Men när räntan stiger gör det finstilta i avtalen att leasingföretagen kan höja avgiften ändå, rapporterar Sveriges Radios Ekot.


Enligt branschorganisationen M Sverige har många privatleasingkunder sett hur månadskosten ökat med 5–10 procent mellan maj och september.

En ursprunglig månadsavgift på 2 995 kronor kan ligga på 3 200 kronor i dag, och en månadsavgift på 4 500 kronor på nästan 5 000 kronor.

Avtalen går inte att bryta i förtid och gäller ofta i tre år, enligt organisationen.

"Ingen vet hur dyrt det kan bli. Det är långt ifrån självklart ett bra alternativ att privatleasa en bil i dag", säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt Sveriges Radio har antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gällande privatleasing av bil ökat med nästan 300 procent hittills i år jämfört med förra året.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.