Stockholm

Dyrare leasingavtal – trots "fast avgift"

Kostnaden för att privatleasa bil har redan ökat med upp till tio procent, enligt branschorganisationen M Sverige. Arkivbild.
Kostnaden för att privatleasa bil har redan ökat med upp till tio procent, enligt branschorganisationen M Sverige. Arkivbild. Foto: TT

Den som vill leasa en bil kan lockas av att företagen marknadsför sig med fasta avgifter. Men när räntan stiger gör det finstilta i avtalen att leasingföretagen kan höja avgiften ändå, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Enligt branschorganisationen M Sverige har många privatleasingkunder sett hur månadskosten ökat med 5–10 procent mellan maj och september.

En ursprunglig månadsavgift på 2 995 kronor kan ligga på 3 200 kronor i dag, och en månadsavgift på 4 500 kronor på nästan 5 000 kronor.

Avtalen går inte att bryta i förtid och gäller ofta i tre år, enligt organisationen.

"Ingen vet hur dyrt det kan bli. Det är långt ifrån självklart ett bra alternativ att privatleasa en bil i dag", säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt Sveriges Radio har antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gällande privatleasing av bil ökat med nästan 300 procent hittills i år jämfört med förra året.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.