Stockholm

Libanon devalverar pundet

En kvinna tar ut pengar i en bankomat i Beirut tidigare i september.
En kvinna tar ut pengar i en bankomat i Beirut tidigare i september. Foto: TT

Libanon devalverar sin valuta. Från den 1 november ska den officiella växelkursen vara 15 000 libanesiska pund för en amerikansk dollar, uppger finansdepartementet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är tio gånger så mycket som de 1 507 pund för en dollar, som valutan varit låst till sedan 1997. Den växlingskursen speglar dock inte på något sätt verkligheten, och på svarta marknaden kostar en dollar uppemot 38 000 pund.

Beskedet är en enligt ett uttalande det första steget mot att få en enhetlig växlingskurs, vilket är ett krav Internationella valutafonden (IMF) har ställt på landet för att hjälpa Libanon med miljardlån för att lösa den ekonomiska krisen.

Det libanesiska pundet har tappat mer än 95 procent av sitt värde sedan 2019 och enligt FN:s livsmedelsorgan WFP har matpriserna sedan dess stigit med 2 000 procent.

På grund av valutarestriktioner kan få personer ta ut sina besparingar från bankerna, vilket bland annat har lett till en våg av "rån" mot banker, där kunder tar ut sina egna pengar. Tidigare i september stängde bankerna i tre dagar i "förebyggande skäl".

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.