Shell-aktien tar stryk på Londonbörsen. Arkivbild.
Shell-aktien tar stryk på Londonbörsen. Arkivbild. - Foto: TT

Shell-aktien tar stryk efter vinstvarning

Oljebolaget Shell rapporterar om hård marginalpress i tredje kvartalet i en färsk vinstvarning. Aktien faller drygt 3 procent på Londonbörsen.


Beskedet om att vindarna har vänt kommer efter två rekordkvartal i rad för Shell och sedan EU:s energiministrar så sent som förra veckan gjort upp om vad som kallas solidaritetsavgifter à 33 procent på övervinster inom oljeindustrin.

Enligt Shell har bland annat marginalen på oljeraffinering fallit till 15 dollar per fat, ned från 28 dollar per fat under föregående period. Samtidigt är resultatet från handeln med gas betydligt sämre i tredje än i andra kvartalet.

Sammantaget kan marginalpressen inom kemikalieverksamheten och raffineringen dra ned resultatet för tredje kvartalet med två miljarder dollar, enligt Shell.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.