Ica har krympt burkarna på tonfisk, men höjt priset.
Ica har krympt burkarna på tonfisk, men höjt priset. - Foto: Fredrik Sandberg/Gorm Kallestad/TT

Ica har krympt populära varan med 15 gram – men höjt priset

Förpackningarna blir allt mindre – men priserna högre. Icas tonfisk har krympt med 15 gram, samtidigt som matjätten har höjt priset på varan.


Krympflationen i matbutikerna märks allt mer. Nyheter24 har tidigare rapporterat om mindre förpackningar med skorpor som kostar mer, och om smörpaketet som blivit 50 gram mindre, men säljs för samma pris.

Här kan du läsa mer om raseriet mot smörföretaget som säljer mindre paket för samma pris.

Mindre tonfisk – högre pris

En annan vara som blivit mindre, men dyrare, är Icas tonfisk i vatten eller olja. Tidigare innehöll en förpackning 185 gram, men i dag innehåller den 170 gram.

En som reagerat är konsumenten Kenth R Dahl, som handlade tonfisk för stammispriset 32 kronor för tre månader sedan, men som i veckan fick betala 35 kronor. 

– Det är rent lurendrejeri. Det är någon som sitter och blir rik på konsumenterna, säger han till Nyheter24.

Ica om krymplationen på tonfiskburken

Ica skriver i ett mejl till Nyheter24 att tonfisken nu är miljörmärkt med MSC, och att tonfisken därför blivit dyrare och att det även tillkommit ökade kostnader för förpackningsmaterial och transport. 

"Vi valde att lansera en 170 grams-burk i stället för 185 gram för att anpassa oss till marknaden och för att pris per förpackning inte skulle bli för högt", skriver Jenny Gerdes, pressansvarig på Ica.

Funderar du på hur det går ekonomiskt för Ica-gruppens vd? Här kan du läsa om Pers Strömbergs svindlande miljonlön.

Har du exempel på andra livsmedel som som blivit mindre, men kostar lika mycket? Tipsa gärna mig på alma.yttergren@nyheter24.se ! 

Ica
/