Kronofogden är en statlig förvaltningsmyndighet.
Kronofogden är en statlig förvaltningsmyndighet. - Foto: Jessica Gow/TT och Vilhelm Stokstad/TT

Allt om Kronofogden: Så funkar skuldsanering och löneutmätning

De allra flesta har hört talas om Kronofogden och vissa har till och med kommit i kontakt med myndigheten. Men hur deras uppdrag ut, vad är en löneutmätning och hur fungerar skuldsaneringen? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Kronofogden.


Vad är Kronofogden?

Kronofogden är en svensk förvaltningsmyndighet som lyder under finansdepartementet. 

Myndigheten ska verka dels för att se till den eller de som ska få betalt för någonting får betalt, dels för att erbjuda personer med skulder stöd och se till att dessa skulder betalas på ett rättssäkert sätt. 

Kronofogden ska arbeta helt opartiskt.

Vad är löneutmätning och hur fungerar det?

Löneutmätning är ett vanligt förekommande sätt att betala en skuld på om du inte har möjlighet att betala av den direkt. 

Men vad innebär då en löneutmätning? Jo, då drar din arbetsgivare ett visst belopp från din lön varje månad. Dessa pengar går då till den eller de som du har en skuld till. 

Hur stor summan blir beror på en rad faktorer, däribland hur stor inkomst du och andra personer i ditt hushåll har, huruvida du har barn eller ej, samt hur stora utgifter ni har för exempelvis bostaden ni bor i. 

Vad är Kronofogdens förbehållsbelopp?

Förbehållsbelopp är de pengar som du tillåts behålla för att försörja dig själv och din familj i samband med löneutmätning. Du kan beräkna ditt förbehållsbelopp på Kronofogdens hemsida.

Existensminimum 2023: Så beräknar Kronofogden förbehållsbelopp

Kronofogdens skuldsanering – hur går det till?

Skuldsanering innebär att man betalar av en del av sin skuld under fem års tid, samtidigt som man lever på existensminimum. 

När dessa år har gått, och du följt betalningsplanen, avslutas skuldsaneringen och då tas dina betalningsanmärkningar bort av kreditupplysningsföretagen. 

Under årens gång kan också skuldsaneringen omprövas ifall din ekonomi skulle förbättras eller försämras.

Hur får man skuldsanering hos Kronofogden?

Skuldsanering är till för den med skulder vilka inte kan betalas inom en överskådlig tid och det är någonting man ansöker om att få hos Kronofogden.

I samband med din ansökan går myndigheten igenom dina möjligheter för att lösa den skuld som du har, bland annat genom att undersöka hur din inkomst ser ut nu och framöver, om du har någon utbildning och ålder i förhållande till storleken på skulden.

När Kronofogden fattar beslut om skuldsanering intresserar man sig också för hur skulden uppkommit från första början, om du gjort någonting för att bli av med skulden och att du samarbetar och svarar på frågor i samband med ansökan.

Kan man se vem som har skulder hos Kronofogden?

Ja, man kan begära ut registerutdrag för att se om någon har en obetald skuld hos Kronofogden. Då krävs personnummer eller ärendenummer.

Källa: Kronofogden