Livsmedel, kläder, skor, hygienartiklar och el ingår i Konsumentverkets beräkning av hushållens kostnader, som nu gjorts inför 2023. Arkivbild.
Livsmedel, kläder, skor, hygienartiklar och el ingår i Konsumentverkets beräkning av hushållens kostnader, som nu gjorts inför 2023. Arkivbild. - Foto: TT

Hushållskostnader långt över förra prognosen

Det har blivit dyrare att leva. Konsumentverkets beräkning av hushållens kostnader under nästa år ligger 20 procent över den prognos man gjorde för ett år sedan.Nästan hela ökningen har redan skett. Priserna väntas bara stiga någon procent till under 2023.


Fakta: Så tacklar du dyra tider

Konsumentverket ger tre huvudsakliga råd om hur hushållen ska klara sin ekonomi när kostnaderna stiger:

* Gör en budget, så att du får kontroll över dina kostnader.

* Om pengarna inte räcker, måste man prioritera. Hyran, elen och maten är viktigast.

* Ta hjälp om du behöver! Alla kommuner ska erbjuda gratis budget- och skuldrådgivning.

En tabell med kostnadsberäkningar finns på Konsumentverkets sajt.

Källa: Konsumentverket

Elen sticker ut i Konsumentverkets beräkning. Den kostnaden är fördubblad i prognosen för nästa år, i jämförelse med vad man för ett år sedan trodde om kostnaderna under 2022.

Livsmedel, kläder, skor och hygienartiklar ingår också i prognosen.

Däremot är kostnader för boende och resor inte med, eftersom de varierar väldigt mycket mellan olika hushåll. De utgifterna får man lägga till själv, om man använder Konsumentverkets prognos för att beräkna sin hushållsbudget 2023.

Snabbt inaktuell

Prognosen som verket gjorde för ett år sedan, om 2022, blev snabbt inaktuell när Ryssland startade ett krig i Ukraina.

— Det här är verkligen extraordinärt. Normalt skiljer det bara någon procent, säger Helena Olofsson, utredare på Konsumentverket, om hur den förra prognosen stod sig mot verkligheten.

— I höst har vi gjort en ny prismätning på maten, och lägger på Konjunkturinstitutets prognos för 2023, säger Olofsson om de nya siffrorna.

Den årliga beräkningen används bland annat när nivåer för försörjningsstöd och andra ersättningar tas fram, och när bankerna bedömer ansökningar om lån.

10 700 kr på mat

Matkostnaden för en vuxen under en månad väntas bli drygt 3 400 kronor 2023.

En familj med två vuxna och två barn i skolåldern får räkna med att lägga nästan 10 700 kronor på mat under en månad. Beräkningen utgår från nordiska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets kostråd.

En nyhet för året är att Konsumentverket på nytt gjort beräkningar av kostnaden för några former av specialkost, vilket många efterfrågat.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.