Måndag 28 Nov
Stockholm

Hushållskostnader långt över förra prognosen

Livsmedel, kläder, skor, hygienartiklar och el ingår i Konsumentverkets beräkning av hushållens kostnader, som nu gjorts inför 2023. Arkivbild.
Livsmedel, kläder, skor, hygienartiklar och el ingår i Konsumentverkets beräkning av hushållens kostnader, som nu gjorts inför 2023. Arkivbild. Foto: TT

Det har blivit dyrare att leva. Konsumentverkets beräkning av hushållens kostnader under nästa år ligger 20 procent över den prognos man gjorde för ett år sedan.Nästan hela ökningen har redan skett. Priserna väntas bara stiga någon procent till under 2023.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Så tacklar du dyra tider

Konsumentverket ger tre huvudsakliga råd om hur hushållen ska klara sin ekonomi när kostnaderna stiger:

* Gör en budget, så att du får kontroll över dina kostnader.

* Om pengarna inte räcker, måste man prioritera. Hyran, elen och maten är viktigast.

* Ta hjälp om du behöver! Alla kommuner ska erbjuda gratis budget- och skuldrådgivning.

En tabell med kostnadsberäkningar finns på Konsumentverkets sajt.

Källa: Konsumentverket

Elen sticker ut i Konsumentverkets beräkning. Den kostnaden är fördubblad i prognosen för nästa år, i jämförelse med vad man för ett år sedan trodde om kostnaderna under 2022.

Livsmedel, kläder, skor och hygienartiklar ingår också i prognosen.

Däremot är kostnader för boende och resor inte med, eftersom de varierar väldigt mycket mellan olika hushåll. De utgifterna får man lägga till själv, om man använder Konsumentverkets prognos för att beräkna sin hushållsbudget 2023.

Snabbt inaktuell

Prognosen som verket gjorde för ett år sedan, om 2022, blev snabbt inaktuell när Ryssland startade ett krig i Ukraina.

— Det här är verkligen extraordinärt. Normalt skiljer det bara någon procent, säger Helena Olofsson, utredare på Konsumentverket, om hur den förra prognosen stod sig mot verkligheten.

— I höst har vi gjort en ny prismätning på maten, och lägger på Konjunkturinstitutets prognos för 2023, säger Olofsson om de nya siffrorna.

Den årliga beräkningen används bland annat när nivåer för försörjningsstöd och andra ersättningar tas fram, och när bankerna bedömer ansökningar om lån.

10 700 kr på mat

Matkostnaden för en vuxen under en månad väntas bli drygt 3 400 kronor 2023.

En familj med två vuxna och två barn i skolåldern får räkna med att lägga nästan 10 700 kronor på mat under en månad. Beräkningen utgår från nordiska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets kostråd.

En nyhet för året är att Konsumentverket på nytt gjort beräkningar av kostnaden för några former av specialkost, vilket många efterfrågat.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.