Är du ensamstående? Är du dessutom ensamstående med barn? Då är det läge att börja spara.
Är du ensamstående? Är du dessutom ensamstående med barn? Då är det läge att börja spara. - Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT

Ensamstående med kärv ekonomi? Det här måste du tänka på innan februari

Om det är lite tommare i plånboken efter januari samt att du är ensamstående kan det vara läge att börja se över dina utgifter och sätta en rimlig buffert. För när krisen slår till – är ditt tidigare sparande avgörande.


För den som är ensamstående och oroar sig för hur pengarna efter jul- och nyår ska räcka januari ut kan det enligt Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken finnas en hel del utgiftsposter som det är läge att se över.

– Tänker man ensamstående så har många passerat studietiden. Då är det många som kliver på sitt första boende. I dag äger många sitt boende och då handlar det om att verkligen se över ränta och amortering innan andra kostnader drar iväg, säger Hjelmér till Nyheter24 och fortsätter:

– De stora kostnaderna kan man vara väl medveten om. Hyran kommer varje månad, det vet vi. Men går vi och handlar en tröja ena dagen, fikar den andra och bio en tredje så har de enstaka utgifterna dragit iväg. Fällan är om man alltid lever som man gjort.

Tuffare för ensamstående föräldrar

Den som redan lever med en liten marginal kan ta till flera, enkla sparknep som inte gör hål i plånboken efter december.

– Ensamstående föräldrar har många gånger svårt att dra in på utgifter. Men måste du verkligen köpa nya kläder? Kan du hyra eller känner du någon som kan sälja begagnat? Det hela handlar om att kunna förskjuta kostnaderna. Det är den gyllene regeln.

Är du dessutom förälder vill du inget hellre än att ge barnen möjlighet att uppleva sin drömmar, men om kärvar det sig på det ekonomiska planet kan det bli tufft. Magnus Hjelmér menar att du som ensamstående förälder måste börja spara så fort det bara går.

Buffertsparande är det viktigaste

– Om man som ensamstående tvingas leva på gränsen och inte har en buffert eller lever som man alltid gjort innan det krisar, blir man lätt sårbar för minsta oväntad utgift.

En buffert är mycket bra att börja spara mot och som du enkelt kan komma åt om du skulle råka ut för oförutsedda utgifter. Har du barn är det bra om du gör din buffert ännu större, och efter detta kan du också rikta in dig på det mer långsiktiga sparandet.