Kärnkraftverket Ringhals. Arkivbild.
Kärnkraftverket Ringhals. Arkivbild. - Foto: TT

Vattenfall bäddar för ny kärnkraft

Svenska kraftnät bekräftar nu att Vattenfall har ansökt om att få ansluta ny kärnkraft till elnätet.Vattenfall tonar ner nyheten – några beslut om att verkligen bygga nya kärnkraftsreaktorer är inte tagna.Det här är inom ramen för den förstudie vi gör, säger Markus Fischer på bolagets pressavdelning.


Tobias Edfast, enhetschef för nätutveckling vid Svenska kraftnät, berättar att de fick in ansökan från Vattenfall dagen före julafton i fjol.

— De ansöker om att få ansluta 2 800 megawatt. Det är mycket, i dagsläget produceras 2 000 megawatt vid Ringhals, säger han.

Vilken typ av kärnkraft det är fråga om är dock inte klart.

— Det kan vara flera små eller eller en större anläggning.

Nu ska ansökan prövas.

— Vi ska titta på helheten för området och titta på en nätutvecklingsplan.

Tonar ned

Vattenfall själv tonar ner nyheten. Ansökan till Svenska kraftnät görs inom ramen för den förstudie bolaget redan har igång. Ansökan görs för att ta höjd för långa handläggningstider.

— Vi har inte beslutat om någon ny kärnkraft, säger Markus Fischer och tillägger att det inte heller finns några beslut om vilken teknik som ska användas.

Enligt Fischer har Vattenfall sedan tidigare en vilande ansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten.

Tobias Edfast berättar att det redan finns ansökningar om att få ansluta vindkraft, både landbaserad och havsbaserad i området.

Anslutas om nio år

Det var Aftonbladet som var först med nyheten om Vattenfalls ansökan till Svenska kraftnät. Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av ska den nya anläggningen få namnet ”Nucelerate west”.

Målet är att den nya kärnkraften ska kunna anslutas till elnätet om nio år.

— Om de har ansökt om att få ansluta 2 800 megawatt så antyder det att de har tänkt sig två stora reaktorer. Det är en stor anläggning och det är inte så konstigt att man funderar på stora reaktorer, det finns ju skalfördelar med det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari till tidningen.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.