Problemen att få betalt vid exportaffärer ökar bland små och medelstora företag, visar en undersökning som Exportkreditnämnden låtit Demoskop göra. Arkivbild.
Problemen att få betalt vid exportaffärer ökar bland små och medelstora företag, visar en undersökning som Exportkreditnämnden låtit Demoskop göra. Arkivbild. - Foto: TT

Fler svenska företag har svårt att få betalt

Fler små och medelstora svenska företag har problem med att få betalt i exportaffärer, enligt en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Exportkreditnämnden (EKN).


Andelen företag som upplevt problem minst en gång under de senaste tre åren har ökat med 5 procentenheter, från 37 till 42 procent på ett år. 15 procent av de tillfrågade företagen uppger att problemen förekommit minst fem gånger, en ökning med två procentenheter.

"Små och medelstora företag står för 40 procent av Sveriges totala export och är oerhört viktiga för Sveriges ekonomi. Rädslan för att inte få betalt får inte stå i vägen för en bra exportaffär, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef, SME och Midcorp på EKN.

I undersökningen, som omfattar företag med 1–249 anställda, har drygt 500 intervjuer genomförts under 2022 respektive 2021 med vd:ar eller en av vd:n utsedd person.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.