Lantmännen gör ett rekordresultat under 2022. Pressbild.
Lantmännen gör ett rekordresultat under 2022. Pressbild. - Foto: TT

Nytt rekordresultat för Lantmännen

Lantmännen har slagit sitt eget rekord för tredje året i rad. Ändå har livsmedelsverksamheten gått dåligt – och prishöjningar på mat väntar.


Trots hög inflation och energikris gjorde lantbrukskooperativet Lantmännen sitt högsta resultat någonsin under förra året.

— 2022 var ett väldigt speciellt år, vi kom ut ur en pandemi men samtidigt så blev det krig i Ukraina. Det påverkade vår verksamhet i Ukraina naturligtvis, men också ekonomin i världen och inflationen som vi nu har sett, säger vd Magnus Kagevik.

Stora skillnader

En anledning till att Lantmännen gör ett bra resultat under förra året är att de har flera olika verksamheter, inom bland annat lantbruk, livsmedel och anläggningsmaskiner. Resultatet, efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster, landade på 2 536 miljoner kronor. En ökning från 2 202 miljoner kronor under 2021.

— Det har varit ganska stora skillnader i resultatutveckling i våra divisioner, energi har levererat ett fantastiskt resultat som är nästan dubbelt upp sedan året innan, säger Kagevik.

Livsmedel var den verksamhet som uppvisar det sämsta resultatet under förra året, i och med höga priser på råvaror, energi och transporter. Lantmännen spår att de därför kommer att behöva fortsätta höja livsmedelspriserna under 2023.

— Det beror på att det finns en tidsfördröjning mellan att våra kostnader går upp, tills man kan ut det i prishöjningar från våra kunder som sen ska ta det vidare till konsument. Vi har fortfarande kraftigt höjda kostnader som vi inte lyckats kompensera för under 2022.

Billigare spannmål

Lantbruksverksamheten har gått bättre, bland annat för att man har sett stora leveranser från Ryssland och Ukraina, vilket lett till lägre priser på spannmål. Men om det på sikt kan leda till lägre livsmedelspriser är inte något som Magnus Kagevik vill spekulera i.

— Vi har fortsatt behov av att höja priserna ytterligare lite till. Det beror också på att vi har en lönerörelse nu som antagligen kommer bli högre än vad vi är vana vid. Det ska ju naturligtvis täckas in, men vi hoppas att det ska plana ut med inflationen över tid.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

1 timme sedan
Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.