Henry Ohlsson lämnar posten som vice riksbankschef. Arkivbild.
Henry Ohlsson lämnar posten som vice riksbankschef. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

En duvhök lämnar Riksbankens direktion

Vice riksbankschef Henry Ohlsson avgår på egen begäran. Därmed lämnar vad som kan beskrivas som en duvhök Riksbankens direktion.Ohlson driver numera på för hökaktiga räntehöjningar. Men när han tillträdde 2015 hamnade han ofta bland de lite mjukare så kallade duvorna i sina resonemang.


— Han har svängt lite fram och tillbaka. Men om du frågar mig här och nu tillhör han dem som har varit mer hökaktiga. Men när han började var han snarare åt det mjukare hållet, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på storbanken SEB.

"Väldigt mycket kan hända"

Bergqvist är dock osäker på om avhoppet kommer få någon direkt effekt på Riksbankens penningpolitiska beslut framöver.

— Vi är i ett läge där Riksbanken måste ta det här steg för steg. Om det någon gång har gällt att besluten avgörs av inkommande data tror det är här och nu, säger han.

— Väldigt mycket kan hända, tillägger han med hänvisning till den våg av bankoro som svept över marknaden.

Ohlsson avgår formellt den 30 juni – men han kommer inte medverka i de räntebeslut som ska fattas i slutet av april och i slutet av juni.

Det är än så länge oklart om Ohlson ska ersättas i direktionen, som enligt den nya riksbankslagen ska krympa från dagens sex ledamöter till fem ledamöter senast 2028.

"Riksbanksfullmäktige kommer formellt att ta ställning till om en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny ledamot ska påbörjas vid sitt sammanträde den 21 april", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

"Inte ett enkelt beslut"

Ohlson tillträdde som vice riksbankschef i januari 2015 och fick ett andra mandat på fem år i oktober 2020. Detta mandat skulle ha löpt ut i januari 2026.

”Jag har varit vice riksbankschef i drygt åtta år och de har på många sätt varit de bästa åren i mitt yrkesliv", skriver Ohlsson i en kommentar.

"Jag har trots det valt att avsluta min andra period som vice riksbankschef i förtid. Det har inte varit ett enkelt beslut men jag fyller 67 år i maj och det finns många andra saker jag också skulle vilja göra”, tillägger han.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.