Robert Boije, chefsekonom hos SBAB. Arkivbild.
Robert Boije, chefsekonom hos SBAB. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

SBAB: I november sänker Riksbanken styrräntan

Publicerades: 24 Mar, 05:30, Uppdaterades: 24 Mar, 08:21

Räkna med en rejäl räntesmäll från Riksbanken om ett par veckor. Däremot får Riksbanken sänka styrräntan redan i höst, spår SBAB i en ny ränteprognos.


I den senaste upplagan av Boräntenytt räknar statliga SBAB med att Riksbanken vid nästa penningpolitiska möte i april väljer att höja styrräntan med 50 punkter till 3,5 procent.

SBAB tror på räntesänkning i höst

Till skillnad från många andra bankaktörer tror dock SBAB inte på någon höjning vid efterföljande räntebesked, det vill säga i sommar. Dessutom bedömer man att redan i november kommer Riksbanken att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent.

— Vi tror nämligen att det ganska snart kommer att visa sig att den underliggande inflationen och inte minst livsmedelspriserna kommer att falla tillbaka, säger chefsekonomen Robert Boije till TT.

SBAB:s prognos: Då ligger styrräntan på 2,00 procent

Under hösten kommer därmed den rörliga snitträntan att toppa på 4,8 procent. Räntesänkningen i november bedöms dock bara vara den första av många fler från Riksbanken. Ytterligare fem stycken på rad gör att SBAB tror att styrräntan har krupit ned till 2,00 procent i november 2024.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

1 timme sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

1 timme sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.