Tyska Biontech slog igenom i pandemin efter framgångarna med ett vaccin mot covid-19 som utvecklats tillsammans med Pfizer. Arkivbild
Tyska Biontech slog igenom i pandemin efter framgångarna med ett vaccin mot covid-19 som utvecklats tillsammans med Pfizer. Arkivbild - Foto: Andreea Alexandru AP/TT

Dyster prognos sänker Biontech

Publicerades: 27 Mar, 15:38

Vaccintillverkaren Biontechs aktie faller med 5 procent i terminshandeln på Nasdaqbörsen. En oväntat svag prognos för intäkterna 2023 spökar.


Den tyskbaserade pandemivinnaren räknar enligt ett bokslut med intäkter på omkring 5 miljarder euro för 2023. Analytiker hade i snitt räknat med nästan 9 miljarder euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Under 2022 låg Biontechs intäkter på drygt 17 miljarder euro och under 2021, när efterfrågan på covid-19-vaccin var som störst, låg intäkterna på 19 miljarder euro.

Intäkterna byggde i första hand på försäljningsframgångar för det covid-19-vaccin som Biontech utvecklat tillsammans med läkemedelsjätten Pfizer.

Biontechs resultat för fjärde kvartalet 2022 blev en vinst per aktie på 9:26 euro, vilket var mer än väntade 7:63 euro per aktie. Omsättningen blev 4,3 miljarder mot väntade 3,9 miljarder euro.

Biontech-aktien har redan före måndagens kursfall gått ned nästan 15 procent sedan årsskiftet.

Andra vaccinspecialister som konkurrerade med Biontech om covid-19-vaccin – som Moderna och Novavax – har också hård motvind i försäljningen till följd av radikalt minskad efterfrågan på vaccinationer mot covid-19.

Biontech har från pandemiframgångarna en kassa på över 20 miljarder euro.

TT
Senaste nytt

SAS-missen: Listades som under tvångslikvidation

Morgonrock ska ge demenssjuka nattro

Personalen vid ett äldreboende på Värmdö utanför Stockholm provar nu en ny variant för att skapa lugn och nattro hos demenssjuka. De anställda tar nämligen på sig morgonrock som en del av kvällsrutinerna.

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

1 400 mobiler stulna – polisen ber om hjälp

1 timme sedan
Under natten mot fredag stals cirka 1 400 mobiler, till ett värde av över sex miljoner kronor, från ett förråd i ett industriområde i Lund. Telefonerna tillhör Lunds kommun och nu ber polisen allmänheten om hjälp då de har kört fast i utredningen.

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

2 timmar sedan
Ukrainska myndigheter uppger att vattnet gradvis minskar i de översvämmade områdena efter dammkollapsen tidigare i veckan.

Äldre man drunknade vid campingplats

2 timmar sedan
En man i 75-årsåldern drunknade i Stor-Åskasjön nordväst om Örnsköldsvik, natten mot lördag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.